會員註冊資訊

歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

[資料] 日本 N 比例 及 日本鐵路模型, 物品區

(t#178928)

板主: 如要按鐘請落車一次, 白露時雨村雨夕立春雨

文章東武東上線ときわ台駅 » 2008年1月27日 21:29:01 (p#1346303)

炎髮灼眼的夏娜 :另問
有邊D牌子用到TN扣?
TOMIX, GreenMax, microACE :wink:
圖檔
#825係一個好歡樂既地方......
頭像
東武東上線ときわ台駅 (u#192)
會員

在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資

錢包: 96.80 明彩 
攝影器材: iPhone SE 2020

文章700T » 2008年1月28日 00:36:44 (p#1346462)

transmac_d01 :錦可唔可以放TOMIX車落KATO軌度玩?
如果可以,錦用邊隻控制器好?thx~ :D
6,7年前買左軌同埋車...
到e+搵番出嚟發現原來軌同埋車係唔同製造商...
所以想問下各位高人..
thx~ :D

個人建議﹕
在第一次行個時應檢查下你架車有冇太多塵,因為你放得太耐了﹗

炎髮灼眼的夏娜 :
700T :我上網睇到TOMIX在5月之後,會出400系。
E233我估中央線會多人買D﹗話曬佢係第一批E233喎﹗
400系係更新新型配件
如led,車輪等

咁TOMIX出的話,KATO都好大機會都會出喎﹗
頭像
700T (u#9219)
會員

在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資

錢包: 91.91 明彩 

文章Tsubasa‧翼 » 2008年1月28日 23:12:39 (p#1347089)

700T :
炎髮灼眼的夏娜 :
400系係更新新型配件
如led,車輪等

我諗kato下半年都有幾大機會會出400系,
東仔d新幹線kato都差唔多出曬, 400系實車年尾又開始退,
都係時候出黎搶$$ :lol: :lol:
到時我呢個同400系一齊大的400系粉絲又大出血lu~~
圖檔
頭像
Tsubasa‧翼 (u#3994)
會員

在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資

錢包: 29.08 明彩 
攝影器材: NIKON D7000

文章白露時雨村雨夕立春雨 » 2008年1月29日 23:24:50 (p#1347774)

星惡魔-傑 :
700T :
炎髮灼眼的夏娜 :
400系係更新新型配件
如led,車輪等

我諗kato下半年都有幾大機會會出400系,
東仔d新幹線kato都差唔多出曬, 400系實車年尾又開始退,
都係時候出黎搶$$ :lol: :lol:
到時我呢個同400系一齊大的400系粉絲又大出血lu~~
除左400系,E2 0番 HAYATE,E3 TSUBASA同200系都未出
圖檔
頭像
白露時雨村雨夕立春雨 (u#3316)
壇規執行顧問、行政及文書助理

在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資

錢包: 1,450.08 明彩 
攝影器材: in SONY we trust

文章東武東上線ときわ台駅 » 2008年1月29日 23:44:26 (p#1347791)

炎髮灼眼的夏娜 :除左400系,E2 0番 HAYATE,E3 TSUBASA同200系都未出
200系停產左十世喇 :roll:
圖檔
頭像
會員

在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資

文章白露時雨村雨夕立春雨 » 2008年1月30日 00:38:16 (p#1347817)

ATS48 :
炎髮灼眼的夏娜 :除左400系,E2 0番 HAYATE,E3 TSUBASA同200系都未出
更新車得m記出過
圖檔
頭像

文章東武東上線ときわ台駅 » 2008年1月30日 11:12:51 (p#1347912)

炎髮灼眼的夏娜 :
ATS48 :
更新車得m記出過
200系更新車應該都係M記獨大架喇 :roll:
反而我想佢地是但一間出H編成(仿100系車頭+雙層green seat)
圖檔
頭像
會員

文章700T » 2008年1月30日 15:25:43 (p#1347981)

KATO E233有得睇樣啦﹗
photo from: KATO官方

車頭唔知係唔係首次有車長在駕駛嘅模樣?

另外,400系方面,我睇左TOMIX個到,佢好似玩新色、舊色一齊出﹗但唔知係唔係。
http://www.tomytec.co.jp/tomix/products ... kettei.htm
頭像
700T (u#9219)
會員

在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資

錢包: 91.91 明彩 

文章東武東上線ときわ台駅 » 2008年1月30日 18:30:16 (p#1348068)

700T :KATO E233有得睇樣啦﹗

另外,400系方面,我睇左TOMIX個到,佢好似玩新色、舊色一齊出﹗但唔知係唔係。
http://www.tomytec.co.jp/tomix/products ... kettei.htm
個運轉士應該係另外買 :roll:
同埋你講漏左一樣好重要既野:
KATO E233系2月5日出荷 :lol:
圖檔
頭像
會員

文章transmac_d01 » 2008年1月31日 21:17:22 (p#1348799)

炎髮灼眼的夏娜 :
transmac_d01 :錦可唔可以放TOMIX車落KATO軌度玩?
如果可以,錦用邊隻控制器好?thx~ :D
6,7年前買左軌同埋車...
到e+搵番出嚟發現原來軌同埋車係唔同製造商...
所以想問下各位高人..
thx~ :D
當然可以,控制器建議kato

謝謝你,
另外想請問KATO控制器邊度有得賣?
近排唔知點解想玩番... :lol:
transmac_d01 (u#6569)
會員

在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資

錢包: 117.32 明彩 
攝影器材: Canon Eos500D、Sony ZepriaZ C6603

文章Tsubasa‧翼 » 2008年2月1日 17:36:15 (p#1349197)

tomix 400系今次都只係改良下d細微野,
應該唔會出新模, 橫掂都係同一隻殼新、舊色一齊出都唔出奇,
不過反而想知舊色就logo仲會唔會好似當年6卡時代咁要自己貼, 同埋個連結位會唔會改
圖檔
頭像
Tsubasa‧翼 (u#3994)
會員

錢包: 29.08 明彩 
攝影器材: NIKON D7000

文章東武東上線ときわ台駅 » 2008年2月2日 13:17:38 (p#1349751)

星惡魔-傑 :

tomix 400系今次都只係改良下d細微野,
應該唔會出新模, 橫掂都係同一隻殼新、舊色一齊出都唔出奇,
不過反而想知舊色就logo仲會唔會好似當年6卡時代咁要自己貼, 同埋個連結位會唔會改
如果改連結位既話就要改埋模
我諗都係TS扣無望架喇 :roll:
圖檔
頭像
會員

文章白露時雨村雨夕立春雨 » 2008年2月7日 02:25:22 (p#1352867)

http://www.horikawa-co.com/Tomica/TMN7.html
鉄道コレクション第7弾
圖檔
①②西武鉄道451系(クモハ451・クハ1471)
1959年から製造、池袋線・新宿線など、西武鉄道各線で活躍しました。

③④三岐鉄道601系(クモハ601・クハ1601)
1981年に西武鉄道451系を譲受し、富田~西藤原間(三重県)で活躍。

⑤⑥一畑電車80系(デハ80・クハ180)
1981年に西武鉄道451系を譲受し、松江温泉~電鉄出雲市・出雲大社間(島根県)で活躍しました。

⑦⑧大井川鐵道(クモハ1000・クハ2000)
伊豆箱根鉄道の1000系を1991年に譲受、金谷~千頭間(静岡県)で活躍。

⑨弘南鉄道 クモハ1521形
1995年に南海1521系を譲受し、弘前~黒石・中央弘前~大鰐間(青森県)で活躍。

⑩南海電気鉄道 1521形
1959年に木造車両を改造し誕生しました。南海の各線で、主に支線を中心に活躍しました。

銚子電気鉄道デハ301・デハ501 2両セット
圖檔
鉄道コレクションシリーズ 銚子電気鉄道 2両セットが登場します。
いま話題の銚子電気鉄道。鉄道コレクション第一弾で登場したデハ501とデハ301の現行塗装を2両セットにして発売致します。*現在 デハ501は引退、デハ301は事業用車となっており 2両とも営業運転からは退いております。 ※製品はディスプレイモデルです。(展示用ダミーレール付き)※一部現役当時と違う場合があります。

圖檔
長野2000終於出現行色
圖檔
頭像

文章東武東上線ときわ台駅 » 2008年2月8日 16:56:21 (p#1353484)

西武451, 長電2000必入
銚電晨早訂左 :lol:
圖檔
頭像
會員

文章白露時雨村雨夕立春雨 » 2008年2月8日 20:27:19 (p#1353572)

ATS48 :西武451, 長電2000必入
銚電晨早訂左 :lol:
邊度訂到 :shock:
長電2000唔知點入手....
圖檔
頭像

上一頁下一頁

回到 交通收藏品

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客