會員註冊資訊

歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

[資料] 日本 N 比例 及 日本鐵路模型, 物品區

(t#178928)

板主: 如要按鐘請落車一次, 白露時雨村雨夕立春雨

Re: [消息] 日本N比例 及 日本鐵路模型,物品區

文章毓民 » 2008年9月21日 09:37:58 (p#1486914)

365。FS2231 :
jak :
炎髮灼眼的夏娜 :E4的摩打係有dd唔同個位係造細左dd

jak兄抽車個M有無d lor味?

冇 lor 味 ... 只係突然停左再行唔到 ..
之不過車廂燈仲著 ~ .... 即係應該關電事 ....

冇 lor 味 ar.....

你抽車有冇試過出軌 撞過M卡或M卡跌過係地下?

3 個情況都冇 ~ ...
佢係行下行下行左圈半就自然停左 ~ 我呢個圈大概係 4 米 x 1.5 米 ... 有一邊上斜 , 一邊落斜 .... 佢係落斜既頭段就停左 ... 全車既車廂燈由行駛到停左架車都係著 ~

之後我以為架車故障 , 停左一日 , 放係道 , 沉日都試 ~ .. 都係唔行同有車廂燈著 ~

照計我已經行左 3 至 4 圈先行 max 應該冇咩問題 ~ ... 唔同 e4 既空間細 , 散熱問題 , 開 max 令佢馬達燒左 ??

我都預左要入過個 {m} 既 assy 番黎維修 ... 不過想知佢點解死 , 廢事下次又出問題 .. 影響心情之餘 , 正如某 d 版友話齋 , 燒銀紙咩 ~ ... 有錢都唔甘樣哂啦 ~ ... :? 有餘錢不如入多又抽東方快車 ~ ...
毓民 (u#3381)
會員

在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資

錢包: 143.93 明彩 

文章丁蟹 » 2008年9月21日 12:30:56 (p#1486992)

好在唔係養動物, 唔係實俾人整死 banghead

要點樣keep車?! d人點養奇, 點養馬, 咪點keep車囉, 唔會有人見到個主人係咁鞭隻馬掛

希望大家可以好好上呢課 :wink:
丁蟹 (u#5221)
會員

在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資

錢包: 50 明彩 

文章LF5421 » 2008年9月21日 12:47:49 (p#1487002)

丁蟹 :好在唔係養動物, 唔係實俾人整死 banghead

要點樣keep車?! d人點養奇, 點養馬, 咪點keep車囉, 唔會有人見到個主人係咁鞭隻馬掛

奈何馬的身上寫上 M-A-X ... 可能主人覺得佢應該是可以做到,誰不知馬主被騙了。 :lol:

不過我有一個疑問 , 如果生產商生產的車是不能以全速走 , 那麼為何不將控制器限在半速 , 以保障客戶的利益。以日本人負責任的態度 , 應該經過多次的測試 , 全速理應是安全下的操作。

當然明白全速走的損耗是比較大 , 但我相信不會令車子一次就賠上生命那麼兒戲 !

而我也不相信 , 其他版友的車子 , 永遠不會全速運行。那麼其他人也不應養馬子了。
LF5421 (u#14038)
會員(永久凍結)

在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資

錢包: 0 明彩 

文章丁蟹 » 2008年9月21日 12:54:44 (p#1487016)

LF5421 :

奈何馬的身上寫上 M-A-X ... 可能主人覺得佢應該是可以做到,誰不知馬主被騙了。 :lol:

不過我有一個疑問 , 如果生產商生產的車是不能以全速走 , 那麼為何不將控制器限在半速 , 以保障客戶的利益。以日本人負責任的態度 , 應該經過多次的測試 , 全速理應是安全下的操作。

當然明白全速走的損耗是比較大 , 但我相信不會令車子一次就賠上生命那麼兒戲 !

馬主不是被人騙了, 而是自己認知不足 :lol:

車唔係唔可以開max行, 而係要做好事前準備; 極速又點會係"安全"呢? 大家有冇睇說明書??

隋性行走 個解法好似唔係樓上咁解 :idea:
丁蟹 (u#5221)
會員

在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資

文章365。FS2231 » 2008年9月21日 15:13:28 (p#1487088)

jak :照計我已經行左 3 至 4 圈先行 max 應該冇咩問題 ~ ... 唔同 e4 既空間細 , 散熱問題 , 開 max 令佢馬達燒左 ??

我都預左要入過個 {m} 既 assy 番黎維修 ... 不過想知佢點解死 , 廢事下次又出問題 .. 影響心情之餘 , 正如某 d 版友話齋 , 燒銀紙咩 ~ ... 有錢都唔甘樣哂啦 ~ ... :? 有餘錢不如入多又抽東方快車 ~ ...

GM-5 Kato 都用左咁多年都冇出事

不如拆個馬達抺走D碳粉 或者將部車D齒輪拆左出黎再裝番上去 試下有冇事

不過同一條軌 抽500 系行唔行到先?

LF5421 :

即係咁 你買左部新車個新車車頭都未warm up 好就叫佢日日踩到盡副新車頭唔死都難......(除非你係果D 乜鬼 物鬼 試驗機去挑戰佢既各限極限咁就冇野好講)
SCANIA EURO 5
圖檔
頭像
365。FS2231 (u#7856)
會員

在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資

錢包: 8 明彩 

文章白露時雨村雨夕立春雨 » 2008年9月21日 16:28:42 (p#1487112)

LF5421 :

而我也不相信 , 其他版友的車子 , 永遠不會全速運行。那麼其他人也不應養馬子了。

Tomix的車上有話自已D車係for 12V....講到明如果用Kato控唔好開全速(14V)
至於Kato好似唔多覺
圖檔
頭像
白露時雨村雨夕立春雨 (u#3316)
壇規執行顧問、行政及文書助理

在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資

錢包: 1,450.08 明彩 
攝影器材: in SONY we trust

文章丁蟹 » 2008年9月21日 20:51:13 (p#1487273)

jak 兄可以拆個馬達出黎, 剩係試佢

ps: 當然如果大家識電子野既, 可以用"他"錶試就知係唔係死左
丁蟹 (u#5221)
會員

文章Tsubasa‧翼 » 2008年9月21日 22:02:08 (p#1487321)

jak :另外想問下 Kato 同 Tomix 有冇機會出 Fastech360 Z 或者 Fastech360 S ??

小弟早前影既 ....
圖檔

呢抽東東就實會出嘅~~
只不過係要睇下邊間廠可以做到個連結位較接近真車,
同埋個塗裝要做到"令"面,
至於隻貓耳就應該無望la~~
圖檔
頭像
Tsubasa‧翼 (u#3994)
會員

錢包: 29.08 明彩 
攝影器材: NIKON D7000

文章毓民 » 2008年9月21日 22:50:51 (p#1487344)

丁蟹 :jak 兄可以拆個馬達出黎, 剩係試佢

ps: 當然如果大家識電子野既, 可以用"他"錶試就知係唔係死左

首先真係好多謝各位 ~ ... 各位都好努力幫小弟 , 希望我架 e4 可以整番好 ~ ....
thank you ~ .... :D :D

我都有諗過拆個馬達出黎 ... 不過 e4 個 {m} 好難拆 ~ 佢 d 野整得好緊湊 .. 好密又好實 ~
我會再努力找尋死因 , 最少知道點死 .... 查找不足 ~ ...

365。FS2231 :
GM-5 Kato 都用左咁多年都冇出事

不如拆個馬達抺走D碳粉 或者將部車D齒輪拆左出黎再裝番上去 試下有冇事

不過同一條軌 抽500 系行唔行到先?

我同一條軌用 e233 行過一次 , 係可以順利完成 ~ ...
等我聽日拆過個馬達出黎再裝 ~ .... 唔會係行到行下鬆左 d 野掛 ~ :(
毓民 (u#3381)
會員

文章毓民 » 2008年9月21日 22:59:16 (p#1487352)

星惡魔-傑 :
jak :另外想問下 Kato 同 Tomix 有冇機會出 Fastech360 Z 或者 Fastech360 S ??

小弟早前影既 ....
圖檔

呢抽東東就實會出嘅~~

小弟總覺得 kato 或者 tomix 是旦一個話出 , 另一方一定加入戰團 ~ ... 次次都係甘 ~ e4 鬥完 , n700 又鬥 .. e233 又鬥 .. e4 等左成 10 年都冇人肯出 ~ 07 年一次過兩間一齊出 ~ ...

如果佢出 fastech360 ... 我估都係出 e954 機會大 ... 不過如果冇左對貓耳 , 好似冇左 fastech360 既一個重要特徵 :evil: 靠 collectors 用手拉出黎到好 ~
毓民 (u#3381)
會員

文章白露時雨村雨夕立春雨 » 2008年9月21日 23:48:10 (p#1487378)

星惡魔-傑 :

呢抽東東就實會出嘅~~

試作車好少會出(唔計n700 z0編成)
就算出都係kit
圖檔
頭像

文章東武東上線ときわ台駅 » 2008年9月22日 03:44:49 (p#1487444)

炎髮灼眼的夏娜 :
星惡魔-傑 :

呢抽東東就實會出嘅~~

就算出都係kit

或者等ACE sosad
圖檔
#825係一個好歡樂既地方......
頭像
東武東上線ときわ台駅 (u#192)
會員

在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資

錢包: 96.80 明彩 
攝影器材: iPhone SE 2020

文章Tsubasa‧翼 » 2008年9月22日 19:03:38 (p#1487660)

ATS48 :
炎髮灼眼的夏娜 :
星惡魔-傑 :

呢抽東東就實會出嘅~~

就算出都係kit

唔好掛...
ACE出新幹線我驚架車跑兩跑就打柴,
到時抽車就真係可以擺上神枱得個"睇"字 :lol: :lol:

提外話:早前東仔出新聞稿話正式整E5, 到時候呢兩抽Fastech360 Z / Fastech360 S究竟會唔會正名為E5, 或是保留現稱, 甚至被肢解??
因為睇返東仔歷史Fastech360 Z / Fastech360 S嘅用途唔似當年star 21真係用作實驗車, 但佢嘅編號(E954/E955)亦唔係一貫量產車先行車嘅做法, 呢兩抽車嘅定位真係好模糊
圖檔
頭像
Tsubasa‧翼 (u#3994)
會員

錢包: 29.08 明彩 
攝影器材: NIKON D7000

文章白露時雨村雨夕立春雨 » 2008年9月22日 19:24:49 (p#1487683)

星惡魔-傑 :
ATS48 :
炎髮灼眼的夏娜 :
星惡魔-傑 :

呢抽東東就實會出嘅~~

就算出都係kit

唔好掛...
到時抽車就真係可以擺上神枱得個"睇"字 :lol: :lol:

提外話:早前東仔出新聞稿話正式整E5, 到時候呢兩抽Fastech360 Z / Fastech360 S究竟會唔會正名為E5, 或是保留現稱, 甚至被肢解??
因為睇返東仔歷史Fastech360 Z / Fastech360 S嘅用途唔似當年star 21真係用作實驗車, 但佢嘅編號(E954/E955)亦唔係一貫量產車先行車嘅做法, 呢兩抽車嘅定位真係好模糊
我反而覺得似500系900番台

而唔係都可以改造成檢測車
圖檔
頭像

文章2110 » 2008年9月22日 19:36:41 (p#1487696)

星惡魔-傑 :
唔好掛...

MA 真係咁差 ? 願聞其詳 :mrgreen:
.
2110 (u#4580)
會員

錢包: 233.36 明彩 
攝影器材: Canon EOS 450D

上一頁下一頁

回到 交通收藏品

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客