會員註冊資訊

歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

[資料] 日本 N 比例 及 日本鐵路模型, 物品區

(t#178928)

板主: 如要按鐘請落車一次, 白露時雨村雨夕立春雨

Re: [消息] 日本N比例 及 日本鐵路模型,物品區

文章白露時雨村雨夕立春雨 » 2008年9月22日 20:51:06 (p#1487761)

天空之神 :
星惡魔-傑 :
唔好掛...
ACE出新幹線我驚架車跑兩跑就打柴,
到時抽車就真係可以擺上神枱得個"睇"字 :lol: :lol:

MA 真係咁差 ? 願聞其詳 :mrgreen:

我所知MA的可靠度同tomix差不多
圖檔
頭像
白露時雨村雨夕立春雨 (u#3316)
壇規執行顧問、行政及文書助理

在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資

錢包: 1,450.08 明彩 
攝影器材: in SONY we trust

文章丁蟹 » 2008年9月22日 21:06:18 (p#1487774)

jak :
丁蟹 :jak 兄可以拆個馬達出黎, 剩係試佢

ps: 當然如果大家識電子野既, 可以用"他"錶試就知係唔係死左

首先真係好多謝各位 ~ ... 各位都好努力幫小弟 , 希望我架 e4 可以整番好 ~ ....
thank you ~ .... :D :D

我都有諗過拆個馬達出黎 ... 不過 e4 個 {m} 好難拆 ~ 佢 d 野整得好緊湊 .. 好密又好實 ~
我會再努力找尋死因 , 最少知道點死 .... 查找不足 ~ ...

365。FS2231 :
GM-5 Kato 都用左咁多年都冇出事

不如拆個馬達抺走D碳粉 或者將部車D齒輪拆左出黎再裝番上去 試下有冇事

不過同一條軌 抽500 系行唔行到先?

我同一條軌用 e233 行過一次 , 係可以順利完成 ~ ...
等我聽日拆過個馬達出黎再裝 ~ .... 唔會係行到行下鬆左 d 野掛 ~ :(

如果驚拆左砌唔返, 拆之前拍張相, 之後就可以組合返

其實只要拆左對台車同外殼, 基本已經可以test到
丁蟹 (u#5221)
會員

在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資

錢包: 50 明彩 

文章毓民 » 2008年9月23日 01:40:19 (p#1487919)

星惡魔-傑 :
唔好掛...
到時抽車就真係可以擺上神枱得個"睇"字 :lol: :lol:

提外話:早前東仔出新聞稿話正式整E5, 到時候呢兩抽Fastech360 Z / Fastech360 S究竟會唔會正名為E5, 或是保留現稱, 甚至被肢解??
因為睇返東仔歷史Fastech360 Z / Fastech360 S嘅用途唔似當年star 21真係用作實驗車, 但佢嘅編號(E954/E955)亦唔係一貫量產車先行車嘅做法, 呢兩抽車嘅定位真係好模糊

我都同意星惡魔-傑兄 ...
現階段 ... 2 抽 fastech 好似未有明朗既結局 ... 當然我希望佢將來唔行 , 都可以成為博物館既一員 ~ ..... 最好梗係行啦 ~ :lol:
而 4 月公佈既 e5 系 ( e954 量產型 ) 都仲未有正式既 color 公佈 ... 我希望將來既 e5 都可以用番宜家隻銀底綠 ... 真係幾型 ~ .. 佢隻貓耳加甘既 color , 可能可以取代 500 系成為日本新幹線既一個圖騰 ~
毓民 (u#3381)
會員

在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資

錢包: 143.93 明彩 

文章2110 » 2008年9月23日 01:57:27 (p#1487921)

E954 其實就算改做 E5 行都會封耳 :roll:

相信同其他一樣可能要有條線係中間架啦 :roll:
.
2110 (u#4580)
會員

錢包: 233.36 明彩 
攝影器材: Canon EOS 450D

文章毓民 » 2008年9月23日 10:17:08 (p#1487950)

天空之神 :E954 其實就算改做 E5 行都會封耳 :roll:

唔係 ma ... 封左隻耳 ??
我聽人講 , 宜家 E5 因為 max 只係去到 320km/h , 未洗用耳 ...
如果第日要上 340km/h 以上 , 就多數會落番對耳仔 ..

不過 e955 就多數冇 ~ ....

至於隻色 , 我覺得宜家 fastech360 呢隻第日用都唔錯 ~ ...
不過形住東日本會用番 E4 隻色版再配過 ... ( 即係上半係日色 , 中間一條線 , 下半部用藍色 / 銀色 )
毓民 (u#3381)
會員

文章365。FS2231 » 2008年9月23日 19:32:43 (p#1488198)

你要部車既免耳郁易la.....

最簡單就係車同軌裝感測器 有月台仲好
SCANIA EURO 5
圖檔
頭像
365。FS2231 (u#7856)
會員

在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資

錢包: 8 明彩 

文章Tsubasa‧翼 » 2008年9月23日 23:04:52 (p#1488353)

jak :
天空之神 :E954 其實就算改做 E5 行都會封耳 :roll:

我聽人講 , 宜家 E5 因為 max 只係去到 320km/h , 未洗用耳 ...
如果第日要上 340km/h 以上 , 就多數會落番對耳仔 ..

至於隻色 , 我覺得宜家 fastech360 呢隻第日用都唔錯 ~ ...
不過形住東日本會用番 E4 隻色版再配過 ... ( 即係上半係日色 , 中間一條線 , 下半部用藍色 / 銀色 )

用色方面我覺得又唔一定會改,
起碼有山形色做前科, 全日本唯一一款新幹線嘅塗裝無任何白色
不過都係果句呢兩抽東東定位咁模糊,
東仔對佢做乜都有可能 :lol: :lol:

(PS:jak兄你個簽名檔嗰兩架東東畫得好"正"~~~)
圖檔
頭像
Tsubasa‧翼 (u#3994)
會員

錢包: 29.08 明彩 
攝影器材: NIKON D7000

文章Tsubasa‧翼 » 2008年9月23日 23:30:06 (p#1488373)

天空之神 :
星惡魔-傑 :
唔好掛...

正如之前ATS48兄所講(唔好意思又拉你落水....),
買得MA就預咗塗裝靚動力差,
我抽781多啦雖然行得但係好嘈同埋成日"疾",
要warm up好耐先可以行得比較順,
至於架C62-2.....比抽781多啦仲要差幾倍,
試過揾機頭幫手推/拉都唔多願行.....
圖檔
頭像
Tsubasa‧翼 (u#3994)
會員

錢包: 29.08 明彩 
攝影器材: NIKON D7000

文章2110 » 2008年9月23日 23:46:38 (p#1488382)

jak :

E5 單獨行 320kph , E5+E6 300kph
但仍有可能上 360kph :roll:
不過個人認為 , 可能性較低(E5 設計上可能已經取消隻耳)

ref:
http://ja.wikipedia.org/wiki/%E6%9D%B1% ... 6.E4.BC.B8

-

而模型方面 , 個人認為出 E5 實車先會有模型出 :wink:
.
2110 (u#4580)
會員

錢包: 233.36 明彩 
攝影器材: Canon EOS 450D

文章毓民 » 2008年9月24日 00:11:30 (p#1488393)

天空之神 :
jak :

E5 單獨行 320kph , E5+E6 300kph
但仍有可能上 360kph :roll:
不過個人認為 , 可能性較低(E5 設計上可能已經取消隻耳)

ref:
http://ja.wikipedia.org/wiki/%E6%9D%B1% ... 6.E4.BC.B8

-

而模型方面 , 個人認為出 E5 實車先會有模型出 :wink:

如果等 e5 先出 , 甘一定又係 kato 同 tomix 既火併 ~ ....
不過 e5 cancel 左對耳仔係事實 ... 不過只希望佢出 e5 - ? 000 番台果時加番就好 ~ ...

其實近幾日 e954 打開對耳黎行 , 佢想試 d 咩 ~ ??
毓民 (u#3381)
會員

文章de5729 » 2008年9月24日 10:35:01 (p#1488569)

星惡魔-傑 :
天空之神 :
星惡魔-傑 :
唔好掛...

MA用新動力的車質素改善左好多好多 :wink:
頭像
de5729 (u#1228)
會員

在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資

錢包: 57.27 明彩 

文章白露時雨村雨夕立春雨 » 2008年9月24日 11:08:01 (p#1488580)

de5729 :
星惡魔-傑 :
天空之神 :
星惡魔-傑 :
唔好掛...

MA用新動力的車質素改善左好多好多 :wink:

的確 8) 係抽5300已經feel
圖檔
頭像

文章東武東上線ときわ台駅 » 2008年9月24日 14:16:52 (p#1488698)

星惡魔-傑 :
天空之神 :
星惡魔-傑 :
唔好掛...

我幾時變左MA代言人? sosad banghead
圖檔
#825係一個好歡樂既地方......
頭像
東武東上線ときわ台駅 (u#192)
會員

在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資在論壇有 21 年年資

錢包: 96.80 明彩 
攝影器材: iPhone SE 2020

文章毓民 » 2008年9月25日 09:20:55 (p#1489206)

星惡魔-傑 :
jak :

用色方面我覺得又唔一定會改,
起碼有山形色做前科, 全日本唯一一款新幹線嘅塗裝無任何白色
不過都係果句呢兩抽東東定位咁模糊,
東仔對佢做乜都有可能 :lol: :lol:

(PS:jak兄你個簽名檔嗰兩架東東畫得好"正"~~~)

先多謝星惡魔-傑兄既讚賞 ~

山陽 . 九州新幹線直通用既 N700 居然甘快生產好 ..... 唔知佢會叫番 N700 定其實 number 呢 ??
http://discus.hkru.org/attachments/month_0809/20080923_d81f712d17d4ce22d038uhUjiv8pBRrq.jpg
條線仲有幾年先通車 , 點解甘快準備定 ???
毓民 (u#3381)
會員

文章白露時雨村雨夕立春雨 » 2008年9月25日 21:55:41 (p#1489551)

巴士廠同車仔都出左
圖檔
頭像

上一頁下一頁

回到 交通收藏品

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 15 位訪客