會員註冊資訊

歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

F.3 TSA討論

(t#219878)

板主: 葵芳站總站站務助理員

重要事項
圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔
圖檔

Re: F.3 TSA討論

文章何文田巴士總站 » 2008年6月26日 00:17:54 (p#1436001)

Territory-wide System Assessment - 全港性系統評估

每年小三,小六,中三都要做一個test,包括中英數三科,離評估間學校嘅水平/整體學生成績...即類似以前嘅學能測驗

ps聽日做完TSA仲要對卷...都唔知放幾點 banghead sosad
頭像
何文田巴士總站 (u#6171)
會員

在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資

錢包: 11.32 明彩 

文章CNR4806 » 2008年6月26日 17:31:06 (p#1436297)

終於考完...呢鑊多得個神唔少,晒時間......
聽日唔駛番(中四、六對卷)^^

兩日得兩份卷唔係1字尾(中文視聽:9CAV、數學:9MC3)
圖檔
頭像
CNR4806 (u#9763)
會員

在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資

錢包: 0 明彩 
攝影器材: Nikon D80、Nokia Lumia 925

文章GX7271 » 2008年6月26日 19:41:49 (p#1436368)

英文 Reading : 卷 1
   Writing : 卷 3 - 講學校
數學 : 卷 4
圖檔
頭像
GX7271 (u#2991)
壇規執行顧問、資深板主
壇規執行顧問、資深板主

在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資

錢包: 3.11 明彩 
攝影器材: Nikon D60

文章AP61_JU2489 » 2008年6月26日 19:52:35 (p#1436380)

英 文 閱 讀 : 卷 二
英 文 寫 作 : 卷 二
英 文 聆 聽 : 卷 三 (係 咪 有 分 嫁 , 我 見 份 卷 係 9EL3)
數 學 : 卷 三
圖檔
Pase lo que pase, ESPAÑA SIEMPRE
AP61_JU2489 (u#4666)
會員

在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資

文章DoN . 5287 x 5505 » 2008年6月26日 20:07:18 (p#1436387)

中文
寫作:9CW1
香城郵政 1995 豬年獻瑞首日封(實用文)+ 珍貴的時間(長文)
閱讀:9CR(2定3?)
剪紙 + 寫個萬字 + 投訴信
視聽:9CAV
聆聽:9CL1

英文
Writing: 9EW1
Three-day camping trip
Reading: 9ER1
Book Review + ? + Poem
Listening:9EL1

數學:
9MC1
愛 將 們 = 5287 . 5505( 안 녕 :sad:) . 3026 . 3786
伙 子 們 = 47X . 80X . 81K . 86A . 170 . 287X
頭像
DoN . 5287 x 5505 (u#7657)
會員

在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資

錢包: 129.95 明彩 

文章KL9327 » 2008年6月26日 21:11:44 (p#1436458)

AP61_JU2489 :英 文 閱 讀 : 卷 二
英 文 寫 作 : 卷 二
英 文 聆 聽 : 卷 三 (係 咪 有 分 嫁 , 我 見 份 卷 係 9EL3)
數 學 : 卷 三

聆聽原來都有分 ? :roll:
KL9327 (u#7564)
會員

文章Snoopy@J&H » 2008年6月26日 22:51:26 (p#1436585)

其實TSA真係好浪費
貼紙都用左好多
唔記得住邊一科派5張貼紙
但係實際只係用1張
巴士路線車程資料庫~
http://www.hkbf.org/t659306.htm
每天更新中

仲有得GPS Track換明彩
http://www.hkbf.org/t659802.htm
頭像
Snoopy@J&H (u#13001)
會員

在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資

錢包: 167.75 明彩 

文章KL9327 » 2008年6月26日 23:07:45 (p#1436596)

Snoopy@S3BL :其實TSA真係好浪費
貼紙都用左好多
但係實際只係用1張

其實貼紙真係唔駛咁多啦 ,
我相信唔會咁易整爛或者唔見掛 ?
同埋佢份卷都係好浪費紙張 ,
有幾頁都多左 .
會員

文章Snoopy@J&H » 2008年6月26日 23:14:16 (p#1436599)

KL9327 :其實貼紙真係唔駛咁多啦 ,
我相信唔會咁易整爛或者唔見掛 ?
同埋佢份卷都係好浪費紙張 ,
有幾頁都多左 .

好似唔使錢咁
今日D浪費紙sin恐怖
成版都可以冇野
巴士路線車程資料庫~
http://www.hkbf.org/t659306.htm
每天更新中

仲有得GPS Track換明彩
http://www.hkbf.org/t659802.htm
頭像
Snoopy@J&H (u#13001)
會員

在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資

錢包: 167.75 明彩 

文章KL9327 » 2008年6月26日 23:40:48 (p#1436617)

Snoopy@S3BL :好似唔使錢咁
今日D浪費紙sin恐怖
成版都可以冇野

我記得有份英文係有兩三版無野 ..
我覺得有需要檢討下卷既設計 .
會員

文章何文田巴士總站 » 2008年6月27日 00:41:49 (p#1436652)

今日考英文9ER2,9EL2,9EW1,數學9MC1
講真,真係好無聊,連中文中學都話易,咁我地英文中學咪更加...

READING-9ER2
第1篇填表-The Way Home
-呢個故事係關於一個細佬留係山窿入面2日嘅野
第2篇-Hong Kong-City of Life
-好寫到香港嘅生活
-全部問題都寫晒第幾段,答案超易搵囉...
第3篇-Cinema in Hong Kong
-話!英國百二蚊先一張戲飛???
-寫得最岩果句就係成日戲院入面都有電話響,我認同,好憎呢d人

Listening-9EL2
第一段-Fashion Week
第二段-Mr Chan's life
第三段-Hong Kong poem
-每個答案都有bit,又要重複,仲要讀晒d題目,好浪費時間囉

Writing-9EW1
3 day camp trip
救命,又作文,作2版就收貨啦~算啦

數學-9MC1
-有幾條小學/中一都識
-有幾題就超低能,e.g. a expand完之後係 b,咁 b factorize 係咪囉...
-有d英文就唔知點解,都唔知畀d咩答案佢
-不過都有d畫圖唔識畫

ps
-今日8點8番到學校就一到直落,跟住就成朝都冇停過囉,因為琴日8號,TSA就遲一日,原本係今日要派卷,所以今日要2樣都要做,一朝早用4個字對History卷,跟住就TSA reading&listening,考完本來想去廁所,跟住又叫對中文卷,對到10點半就考TSA作文,派d LABEL紙/卷都派咗3個字,搞到考完作文就即考數學,1個2個都晨咁早做晒,結果提早收卷,不過都已經係12點8,之後就5份卷一齊派,分都未對,就叫收番,搞到亂晒,最後搞到差唔多一點半先放學...救命!

0我地班主任同我地講原來d TSA卷係自己學校老師改,跟住考評局隨機攞幾份對,咁就係整體成績啦,信不信由你...
頭像
何文田巴士總站 (u#6171)
會員

在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資

錢包: 11.32 明彩 

文章KL9327 » 2008年6月27日 00:47:13 (p#1436654)

何文田巴士總站 :Listening-9EL2
第一段-Fashion Week
第二段-Mr Chan's life
第三段-Hong Kong poem
-每個答案都有bit,又要重複,仲要讀晒d題目,好浪費時間囉

數學-9MC1
-有幾條小學/中一都識

英文聆聽中三程度都要播兩次 ... sosad

數學我好記得有題問一個長方形分開兩邊 , 要搵其中一個正方形出黎 .
我果陣見到都諗下係咪咁易做 ... :lol:
會員

文章潛水怕屈機 » 2008年6月27日 13:00:20 (p#1436735)

Snoopy@S3BL :其實TSA真係好浪費
貼紙都用左好多
但係實際只係用1張

到CE/AL就用得哂架啦 :lol:
圖檔
5102 KV3603 :mrgreen:
潛水怕屈機 (u#3675)
會員

錢包: 2.18 明彩 

文章GX7271 » 2008年6月27日 21:01:35 (p#1436972)

何文田巴士總站 :ps
-今日8點8番到學校就一到直落,跟住就成朝都冇停過囉,因為琴日8號,TSA就遲一日,原本係今日要派卷,所以今日要2樣都要做,一朝早用4個字對History卷,跟住就TSA reading&listening,考完本來想去廁所,跟住又叫對中文卷,對到10點半就考TSA作文,派d LABEL紙/卷都派咗3個字,搞到考完作文就即考數學,1個2個都晨咁早做晒,結果提早收卷,不過都已經係12點8,之後就5份卷一齊派,分都未對,就叫收番,搞到亂晒,最後搞到差唔多一點半先放學...救命!

0我地班主任同我地講原來d TSA卷係自己學校老師改,跟住考評局隨機攞幾份對,咁就係整體成績啦,信不信由你...

你都算好 ..

TSA 我地要跟足時間不特止

仲有接住中文堂對卷

然後 2 堂共 2 個鐘內一次過對 3 份卷 [ 每樣半個鐘 ]

對到亂哂龍 = ="
圖檔
頭像
GX7271 (u#2991)
壇規執行顧問、資深板主
壇規執行顧問、資深板主

錢包: 3.11 明彩 
攝影器材: Nikon D60

文章avbw2 » 2008年6月27日 23:30:07 (p#1437145)

tsa好鬼無聊
我除左maths係paper4之外..全部paper2
d卷預既時間多到ar ma都唔認得
唔使一半時間做得完..
趴係度都唔知做嘜..
[[ ''kWs
avbw2 (u#6330)
會員

上一頁下一頁

回到 談天說地

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客