會員註冊資訊

歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

[吹水 28 台] 活在球內盡是生命

(t#697850)

板主: 葵芳站總站站務助理員

重要事項
圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔
圖檔

Re: [吹水 28 台] 活在球內盡是生命

文章LT3478_MN20 » 2017年1月24日 18:57:59 (p#2851436)

嶼巴「新」車速遞
MAN A91 MN107 RJ9606
MAN R33 MN108 SA4202 WMAR33ZZ7CC017501
最後由 LT3478_MN20 於 2017年1月25日 13:24:48 編輯,總共編輯了 2 次。
圖檔
頭像
LT3478_MN20 (u#30590)
會員

在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資

錢包: 189 明彩 
攝影器材: Nikon D3200

文章霧燈爬山豬 » 2017年1月24日 23:08:49 (p#2851452)

我認我賤 瑪麗返將軍澳做乜搭970落到佐敦轉98D
平日就鑽開地窿嘅 咁見今日得閒保下巴士咁啦
過西隧都無乜野
18:23 見佐渡塞左最少十架巴士等出佐敦道開始感覺黎料
18:42 上98D企車頭
19:00 佐敦去衛理道塞左半個鐘 QE門口燈口塞左五轉燈
??:?? 啟隧比支路車流頂住又原地塞左五分鐘
??:?? 觀繞慢車
19:40 先係坑口落車

望返對面由理工彎位一路塞到去啟隧九龍灣入口
乜平日正正常常都見到咁嘅情況
呢幾年香港已經積落好多怨氣 但返左成日工都仲要面對塞車 再咁落去香港人遲早谷到爆 xx( xx( xx(
圖檔
愛車只此一部~ #love# ⓀASV4 JX9097 #love# 別無分號
~一齊黎Like Like 佢 讓我知道~[The Great GuGu - 一個只支援自私玩的GG發展概念磚葉]
九龍城返將軍澳搭297定98C快?緊係98S啦
頭像
霧燈爬山豬 (u#17405)
會員

在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資

錢包: 965.41 明彩 
攝影器材: Canon EOS 700D 18-135kit

文章mice122 » 2017年1月26日 20:46:28 (p#2851665)

我想問下九巴部AVD1係歐四定歐五偈?
事關有人同我講AVD1係歐四唔係歐五...
但係VOLVO D9B-310唔係歐五咩?(同AVBWU同一副偈) ???
有冇師兄有資料可以求証下? #adore#
本人錄音台專頁:
https://www.facebook.com/BusFanRecording
------------------------------
Youtube Channel:
巴士及鐵路錄音錄影台
頭像
mice122 (u#23566)
會員

在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資

錢包: 14.65 明彩 
攝影器材: 404 Camera Not Found

文章JE1672_3104/ » 2017年1月27日 01:01:33 (p#2851757)

mice122 on 2017年1月26日 20:46:28:我想問下九巴部AVD1係歐四定歐五偈?
事關有人同我講AVD1係歐四唔係歐五...
但係VOLVO D9B-310唔係歐五咩?(同AVBWU同一副偈) ???
有冇師兄有資料可以求証下? #adore#

D9B 有歐四版

本文章評分: +1

評分:
會員時間評分評語
mice1222017年1月27日 16:48:42+1唔該師兄 :)
圖檔
Ⓛ 3ASV3 JE1672 - VA56 HP3011 - Ⓛ AVBWU412 TL1126
頭像
JE1672_3104/ (u#28122)
會員

在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資

錢包: 54.49 明彩 

文章霧燈爬山豬 » 2017年1月29日 20:30:57 (p#2851892)

正話維港煙花 燒左唔知幾多百萬 換黎只係一舊舊發光嘅雲
本來有諗過去現場睇 好彩打消左 唔知現場觀眾睇完有咩感覺 :D
圖檔
愛車只此一部~ #love# ⓀASV4 JX9097 #love# 別無分號
~一齊黎Like Like 佢 讓我知道~[The Great GuGu - 一個只支援自私玩的GG發展概念磚葉]
九龍城返將軍澳搭297定98C快?緊係98S啦
頭像
霧燈爬山豬 (u#17405)
會員

在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資

錢包: 965.41 明彩 
攝影器材: Canon EOS 700D 18-135kit

文章AVD1 » 2017年1月30日 13:50:27 (p#2851930)

霧燈爬山豬 on 2017年1月29日 20:30:57:正話維港煙花 燒左唔知幾多百萬 換黎只係一舊舊發光嘅雲
本來有諗過去現場睇 好彩打消左 唔知現場觀眾睇完有咩感覺 :D

年年都係咁架啦,仲要每年唔只一次 [banghead] [banghead] [banghead] ……
想要其他人比尊重你,請先問自己有冇尊重過人。
頭像
AVD1 (u#4985)
會員

在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資

錢包: 17.84 明彩 
攝影器材: Apple iPhone4S & 6+

文章Dennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnis » 2017年2月1日 02:08:49 (p#2852031)

圖書館會唔會有以前嘅香港地圖借 ???
如果冇 邊到可以買到 [sosad]
圖檔

@47xkwaishingeast on Web | on Instagram
Dennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnis (u#20539)
會員

在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資

錢包: 89.48 明彩 
攝影器材: 呀呀呀呀呀 ~~~~~!!!

文章skh2252 » 2017年2月1日 18:21:54 (p#2852054)

Dennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnis on 2017年2月1日 02:08:49:圖書館會唔會有以前嘅香港地圖借 ???

睇下啲舊書鋪,早排行過城市花園附近一間舊書鋪,有幾本舊地圖
知!(咁姐係咩?) Er...

圖檔
頭像
skh2252 (u#35385)
會員

在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資

錢包: 57.09 明彩 

文章我來自亞洲 » 2017年2月3日 19:51:09 (p#2852252)

Dennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnis on 2017年2月1日 02:08:49:圖書館會唔會有以前嘅香港地圖借 ???

中央圖書館個地圖圖書館有某出版社八,九十年代地圖
要去個counter同staff借o黎睇,但係唔可以外借

btw, 舊地圖同好? #hehe#

skh2252 on 2017年2月1日 18:21:54:睇下啲舊書鋪,早排行過城市花園附近一間舊書鋪,有幾本舊地圖

有邊年o既?搵日去睇下 #good#

利申:屋企有1993,1995,1996,1998,2000,2001,2002,2003,2011,2014,2015年地圖
圖檔
Thanks GJFT
It's time to fight for DSE!
我來自亞洲 (u#21232)
會員

在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資

錢包: 0.02 明彩 

文章Dennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnis » 2017年2月3日 23:46:37 (p#2852269)

我來自亞洲 on 2017年2月3日 19:51:09:btw, 舊地圖同好? #hehe#

唔係 [sosad] 只係要整 OSIM 地圖啫 :lol:

Btw 你有 2003 年地圖就好喇 #love# 你不如 scan 大圍嗰邊嘅地圖比我吖 :lol:

話說大家有冇 埔公大圍段 未起青沙之前/大圍站未有馬鐵 嘅相 ? [sosad]
OSIM 地圖用 [banghead]
圖檔

@47xkwaishingeast on Web | on Instagram
Dennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnis (u#20539)
會員

錢包: 89.48 明彩 
攝影器材: 呀呀呀呀呀 ~~~~~!!!

文章erickin1873 » 2017年2月6日 01:31:39 (p#2852392)

有無人有買Hogan 1:200飛機模型?
之前買咗架Lufthansa B747-8I,但係本身有架Qantas A380-800喺度,唔夠位同時擺兩架。
諗住收起A380,點知機尾垂直尾翼實到拆唔到,明明當初無用膠水...
有無人識完整咁拆走尾翼?
同埋有無得淨係買架?因為之前論盡整爛咗個...
erickin1873 (u#34558)
會員

在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資

錢包: 3.50 明彩 

文章<MAX » 2017年2月8日 22:12:50 (p#2852606)

圖檔

對於呢款車,仲有人夠膽死係香港講「 無 零 件 」。 [banghead]
<MAX (u#12570)
會員

在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資

錢包: 65.19 明彩 

文章EV3201-AD17 » 2017年2月8日 22:22:08 (p#2852607)

<MAX on 2017年2月8日 22:12:50:[ 圖檔 ]

對於呢款車,仲有人夠膽死係香港講「 無 零 件 」。 [banghead]

除咗對門同斜板騎呢啲之外成街都係 [sosad]
話驚佢比日本車多小問題都明

p.s. 喺冰島坐過又靜又好力,只係覺得冇 Coaster 咁闊落 #good#
EV3201‧EW5360‧FG665‧FL590‧FN8250‧FN8469‧FP4543‧GE5135‧GR4043‧GU719‧GW7120‧HA9560‧JU5958‧JV6814‧KD801‧KP3011‧KP3369‧KV8252‧NV3983
圖檔
Thx GJFT :smile:
去吧無謂再回頭 不須理往昔如何 今天你要走難留 我重提曾共深深愛過又如何
Dennis Dinosaur #hehe#
頭像
EV3201-AD17 (u#12542)
會員

在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資

錢包: 6.17 明彩 
攝影器材: Canon PowerShot G15

文章AVD1 » 2017年2月11日 17:47:03 (p#2852787)

見到港鐵比人縱火單野真係 ……
尤其個台灣旅客同埋個女學生 …… 人地岩岩黎旅行就搞到咁,另外一個得 16 歲咁就成世 ……
想要其他人比尊重你,請先問自己有冇尊重過人。
頭像
AVD1 (u#4985)
會員

在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資

錢包: 17.84 明彩 
攝影器材: Apple iPhone4S & 6+

文章九廣通 » 2017年2月11日 20:29:42 (p#2852790)

AVD1 on 2017年2月11日 17:47:03:見到港鐵比人縱火單野真係 ……
尤其個台灣旅客同埋個女學生 …… 人地岩岩黎旅行就搞到咁,另外一個得 16 歲咁就成世 ……

唉,希望依D野唔好再發生........
希望傷者早日康復

好彩個女仔只係手同腳燒傷,如果面燒傷既話,對佢心理創傷更大......

同埋,雖然港鐵成日比人鬧
但係今次事件上,可以睇得出港鐵比上或許不足,但其實比下,綽綽有餘
圖檔
九廣通 (u#16624)
會員

錢包: 8.93 明彩 
攝影器材: Canon EOS 550D

上一頁下一頁

回到 談天說地

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客