會員註冊資訊

歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

[吹水 28 台] 活在球內盡是生命

(t#697850)

板主: 葵芳站總站站務助理員

重要事項
圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔
圖檔

Re: [吹水 28 台] 活在球內盡是生命

文章九廣通 » 2016年8月14日 02:28:41 (p#2834173)

話說岩岩去惠康買野,原來佢地有部機專出印花
會唔會多餘左D,學7仔成卷擺係收銀機,要用先逐張拿咪得
圖檔
九廣通 (u#16624)
會員

在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資

錢包: 8.93 明彩 
攝影器材: Canon EOS 550D

文章AVD1 » 2016年8月14日 10:56:54 (p#2834181)

どれみ x HE423 on 2016年8月13日 20:59:20:
霧燈爬山豬 on 2016年8月13日 19:21:32:搞到部機好慢... 咁呢個時候係咪應該諗諗換機呢?
唔理你咩防毒軟件 (唔好裝個鄰國n大流氓防毒就得喇) e+ D一部普普通通嘅四核機用一粒核黎處理antivirus 仲有三粒留返比日常文豬用都唔會好lag姐嘛

[話緊你腦世]
機慢就唔裝防毒 即係斬腳趾避沙蟲
我覺得公司用嘅機唔同家用機
公司機連上server 一部機出事可以影響曬成間公司嘅機
基本防護一定要做 一黎公司機唔冧得 二黎要保護資料
未計software仲要買足正版 開得公司呢d配套野唔慳得

當腦細連每日Lunch的人均消費都睇得非常緊時 (每日人均$20左右,6個人三菜一白飯)
要佢撥筆錢出嚟換走公司5部老爺機,同殺咗佢無分別 [sosad]
(p.s.每部老爺機動輒有9-10年機齡,最舊那部仲係行Pentium 4 ; 相對下新電腦就得2部...)
幾經爭取之下,才於舊年聖誕成功換走其中2部 #bye#
(其實只係因為該2部機已經去到打柴的地步)
至於呢兩部新機,喺裝咗AVG Antivirus後,仲用得好爽添 [flowerface]

ps.1 今早幫同事部機Scan,掃走咗好多木馬+病毒,不過D File都仲係解唔開,可以拎去源興
ps.2 1,900th Post [flowerface]

如果你夠料你應該可以走去舉報佢用老翻 [banghead]
想要其他人比尊重你,請先問自己有冇尊重過人。
頭像
AVD1 (u#4985)
會員

在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資

錢包: 17.84 明彩 
攝影器材: Apple iPhone4S & 6+

文章12532 » 2016年8月14日 11:48:34 (p#2834193)

九廣通 on 2016年8月14日 02:28:41:話說岩岩去惠康買野,原來佢地有部機專出印花

話說岩岩去惠康買野,原來佢地有部機專放錢
會唔會多餘左D,學街市將啲錢求其擺係個籃裏面,要用先逐張拿咪得
圖檔
12532 (u#12532)
會員

在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資

錢包: 0.50 明彩 

文章<MAX » 2016年8月14日 12:46:24 (p#2834197)

九廣通 on 2016年8月14日 02:28:41:話說岩岩去惠康買野,原來佢地有部機專出印花

因為惠康試過有收銀員偷印花轉售圖利。 :roll:

本文章評分: +1

評分:
會員時間評分評語
九廣通2016年8月14日 23:47:58+1唔怪得
<MAX (u#12570)
會員

在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資在論壇有 16 年年資

錢包: 65.19 明彩 

文章魔法先生 Super Bus » 2016年8月14日 14:22:50 (p#2834207)

好耐冇畫野啦...

自入左架冠忠 MAN A95 之後開始鍾意呢款車, 於是決定畫佢出嚟~

不過隔左成幾年冇畫野依家揸番支筆畫野又有少少唔慣咁...

圖檔

圖檔

圖檔
Welcome to our Doki Doki Literature Club!
圖檔
頭像
魔法先生 Super Bus (u#6319)
會員

在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資

錢包: 3,698.73 明彩 
攝影器材: Canon SX60 HS / Samsung Galaxy S9+

文章AVD1 » 2016年8月14日 16:11:47 (p#2834218)

魔法先生 Super Bus on 2016年8月14日 14:22:50:好耐冇畫野啦...

自入左架冠忠 MAN A95 之後開始鍾意呢款車, 於是決定畫佢出嚟~

[ 圖檔 ]

[ 圖檔 ]

[ 圖檔 ]

唔慣都可以畫得咁靚 #good#
如果畫返一排仲得掂 :lol: :lol: :lol:
頭像
會員

在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資

文章園田海未 » 2016年8月14日 16:25:29 (p#2834227)

AVD1 on 2016年8月14日 16:11:47:
魔法先生 Super Bus on 2016年8月14日 14:22:50:

堅料 仲要用原子筆 [sosad]

不過我覺得個卡佬畫細咗

圖檔
ラブライブ!サンシャイン!!  2016 夏

《小小泥坑 大大鏡頭》Price doesn't seem right
凛越のブラックホール絵本 ‧ flickr
園田海未 (u#5117)
會員

在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資

錢包: 27.64 明彩 
攝影器材: Nikon D7200/D610 + (略)

文章魔法先生 Super Bus » 2016年8月14日 16:56:52 (p#2834228)

園田海未 on 2016年8月14日 16:25:29:
AVD1 on 2016年8月14日 16:11:47:
魔法先生 Super Bus on 2016年8月14日 14:22:50:

堅料 仲要用原子筆 [sosad]

不過我覺得個卡佬畫細咗

[ 圖檔 ]

其實我都有諗過個車長會唔會畫細左...

不過就當係佢身裁比較矮小啦~~ [sosad]
Welcome to our Doki Doki Literature Club!
圖檔
頭像
魔法先生 Super Bus (u#6319)
會員

錢包: 3,698.73 明彩 
攝影器材: Canon SX60 HS / Samsung Galaxy S9+

文章SS8 0192 » 2016年8月14日 20:38:45 (p#2834251)

どれみ x HE423 on 2016年8月13日 20:59:20:
霧燈爬山豬 on 2016年8月13日 19:21:32:搞到部機好慢... 咁呢個時候係咪應該諗諗換機呢?
唔理你咩防毒軟件 (唔好裝個鄰國n大流氓防毒就得喇) e+ D一部普普通通嘅四核機用一粒核黎處理antivirus 仲有三粒留返比日常文豬用都唔會好lag姐嘛

[話緊你腦世]
機慢就唔裝防毒 即係斬腳趾避沙蟲
我覺得公司用嘅機唔同家用機
公司機連上server 一部機出事可以影響曬成間公司嘅機
基本防護一定要做 一黎公司機唔冧得 二黎要保護資料
未計software仲要買足正版 開得公司呢d配套野唔慳得

當腦細連每日Lunch的人均消費都睇得非常緊時 (每日人均$20左右,6個人三菜一白飯)
要佢撥筆錢出嚟換走公司5部老爺機,同殺咗佢無分別 [sosad]
(p.s.每部老爺機動輒有9-10年機齡,最舊那部仲係行Pentium 4 ; 相對下新電腦就得2部...)
幾經爭取之下,才於舊年聖誕成功換走其中2部 #bye#
(其實只係因為該2部機已經去到打柴的地步)
至於呢兩部新機,喺裝咗AVG Antivirus後,仲用得好爽添 [flowerface]

ps.1 今早幫同事部機Scan,掃走咗好多木馬+病毒,不過D File都仲係解唔開,可以拎去源興
ps.2 1,900th Post [flowerface]

你 公 司 冇 用 Hardware Firewall or Proxy Server :?:
圖檔
頭像
SS8 0192 (u#15944)
會員

在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資

錢包: 10.83 明彩 
攝影器材: Nikon DSLR

文章mice122 » 2016年8月14日 23:23:14 (p#2834266)

魔法先生 Super Bus on 2016年8月14日 14:22:50:好耐冇畫野啦...

[ 圖檔 ]

[ 圖檔 ]

[ 圖檔 ]

我都好耐冇掂過起模既野(仲要第一次由零開始 [banghead] ),不過係起老九...
等閒先整少少又少少 [sosad]
:隱藏內容,按一下這裏顯示
本人錄音台專頁:
https://www.facebook.com/BusFanRecording
------------------------------
Youtube Channel:
巴士及鐵路錄音錄影台
頭像
mice122 (u#23566)
會員

在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資

錢包: 14.65 明彩 
攝影器材: 404 Camera Not Found

文章どれみ x HE423 » 2016年8月15日 00:29:52 (p#2834280)

AVD1 on 2016年8月14日 10:56:54:如果你夠料你應該可以走去舉報佢用老翻 [banghead]

料唔係話無既
不過一來唔知去邊度舉報 (知識產權署...?! :roll: )
二來唔想攪到同腦細關係咁僵...

SS8 0192 on 2016年8月14日 20:38:45:你 公 司 冇 用 Hardware Firewall or Proxy Server :?:

xx(
愛車(巴士): HE423(3AV234) / 1087 / 8115 / 8435 / 6010 / 6023 / MG470(AVBW15) / 2146 / 932 / 1357 / DA42
(電車): 翻新前的74 , 23 , 60 , 12 / 51 / 42
圖檔

f Kaho Hana Photography 6週年誌 :D 半退隱中 Z_Z 繼續滿腦子的小魔女Doremi :P
頭像
どれみ x HE423 (u#24444)
會員

在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資

錢包: 231.19 明彩 
攝影器材: Sony A7R3a / Canon EOS R10

文章AVD1 » 2016年8月15日 13:56:38 (p#2834333)

睇左 TVB 個兩個選舉論壇,
發覺有部份候選人根本就預左自己陪跑,既然冇心選就唔好出黎選啦好心 ……
頭像
會員

文章MTR508.SE5177 » 2016年8月15日 17:27:21 (p#2834352)

AVD1 on 2016年8月15日 13:56:38:睇左 TVB 個兩個選舉論壇,
發覺有部份候選人根本就預左自己陪跑,既然冇心選就唔好出黎選啦好心 ……

仲有啲懶係政治中立實際上係傾側咗向某邊嗰啲人呢,睇到真係把幾火 #ng#
又有啲人發言講到九唔搭八,人地質問緊你 A 你走去回應 B
仲有啲人係講嘢窒吓窒吓,完全唔知佢想點,仲話要為民請命,真係 xx(
圖檔
Thx GJFT Workshop :smile: #good#
頭像
MTR508.SE5177 (u#35975)
會員

在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資

錢包: 46.24 明彩 
攝影器材: Sony A5000 + SEL55210 / Xperia 5 II

文章AVD1 » 2016年8月16日 16:26:24 (p#2834503)

MTR508.SE5177 on 2016年8月15日 17:27:21:
AVD1 on 2016年8月15日 13:56:38:睇左 TVB 個兩個選舉論壇,

仲有啲懶係政治中立實際上係傾側咗向某邊嗰啲人呢,睇到真係把幾火 #ng#
又有啲人發言講到九唔搭八,人地質問緊你 A 你走去回應 B
仲有啲人係講嘢窒吓窒吓,完全唔知佢想點,仲話要為民請命,真係 xx(

港台西九仲恐怖,
教主講得岩架,而家究竟係人真攻擊定係應該論政?
頭像
會員

文章霧燈爬山豬 » 2016年8月18日 14:12:40 (p#2834710)

新界東收到個搭厚厚嘅候選人簡介未?
我見到九東人已經有 :3
圖檔
愛車只此一部~ #love# ⓀASV4 JX9097 #love# 別無分號
~一齊黎Like Like 佢 讓我知道~[The Great GuGu - 一個只支援自私玩的GG發展概念磚葉]
九龍城返將軍澳搭297定98C快?緊係98S啦
頭像
霧燈爬山豬 (u#17405)
會員

錢包: 965.41 明彩 
攝影器材: Canon EOS 700D 18-135kit

上一頁下一頁

回到 談天說地

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客