會員註冊資訊

歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]
Rules

[吹水 29 台] 紅車大法好

(t#719408)

板主: 葵芳站總站站務助理員

重要事項
圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔
圖檔

Re: [吹水 29 台] 紅車大法好

文章GX7271 » 2018年5月29日 22:59:41 (p#2884856)

Dennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnis on 2018年5月29日 22:55:28:
どれみ x HE423 on 2018年5月29日 22:42:52:好似某板友咁,係放27/5至30/5
咁係一踏入30號就放完,定係過咗30號先完

阿 Q 嚟嘅 [sosad]

五月三十日 卽係三十號就可以出冊嚕 #vmv
又要比人問點解今日咁靜喇 :~(

btw 某康豪又要入廠月檢 [flowerface]
同埋點解板務唔處理埋 281M 8.4 嘅 ?? [sosad] 因為佢 del 咗 ?? ?_?

Delete 咗文一般都唔會還原佢再處分 ...
(所以其實係我遲咗理篇文 [sosad]
不過都唔會解鎖主題啦,廢事大家又再嘈 [sosad]
圖檔
頭像
GX7271 (u#2991)
壇規執行顧問、資深板主
壇規執行顧問、資深板主

在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資

錢包: 3.11 明彩 
攝影器材: Nikon D60

文章LT3478_MN20 » 2018年5月29日 23:06:29 (p#2884858)

どれみ x HE423 on 2018年5月29日 22:42:52:呢排日日都成35-36度
開咗冷氣好似等於無開咁 xx(

夜晚放工都仲係30-31度
一上架5B就成個雪櫃咁 [sosad]

呢幾日越黎越熱,冷氣已經長開 :(
已經唔期望溫度會跌到二字頭,30零度都好,咁搞法真係唔想遊河影車 [sosad]
俗語仲話未食五月糭寒衣不入櫳 [sosad]
圖檔
頭像
LT3478_MN20 (u#30590)
會員

在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資

錢包: 189 明彩 
攝影器材: Nikon D3200

文章Dennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnis » 2018年5月29日 23:14:33 (p#2884859)

LT3478_MN20 on 2018年5月29日 23:06:29:已經唔期望溫度會跌到二字頭,30零度都好,咁搞法真係唔想遊河影車 [sosad]

今朝入赤柱遊車河 架 14 寫住 0947 到馬坑
等到十點都未有車嚟 熱到呢 xx(

btw 新城 wife 最近加咗個使用限制冇得任上 :(
不過都好過九記一日半個鐘嘅 [sosad] (然而我有 csl 一機任用可以任上 勁 chill :P )
圖檔

@47xkwaishingeast on Web | on Instagram
Dennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnis (u#20539)
會員

在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資

錢包: 89.48 明彩 
攝影器材: 呀呀呀呀呀 ~~~~~!!!

文章LE8869 » 2018年5月29日 23:21:52 (p#2884861)

LT3478_MN20 on 2018年5月29日 23:06:29:
どれみ x HE423 on 2018年5月29日 22:42:52:呢排日日都成35-36度
開咗冷氣好似等於無開咁 xx(

夜晚放工都仲係30-31度
一上架5B就成個雪櫃咁 [sosad]

呢幾日越黎越熱,冷氣已經長開 :(
已經唔期望溫度會跌到二字頭,30零度都好,咁搞法真係唔想遊河影車 [sosad]

前兩日同今日都有影車,真係攞命 xx(
一定要有枝野飲同埋目標未到就搵樹陰企 [sosad]
頭像
LE8869 (u#23669)
會員

在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資

錢包: 6,908.74 明彩 
攝影器材: 可以攝影的器材

文章erickin1873 » 2018年5月29日 23:26:47 (p#2884863)

今日坐到5074行2,個泠氣近乎無作用 [banghead] ,一去到港澳碼頭即刻上前面架5646返歸,坐上層車尾先叫舒服啲
erickin1873 (u#34558)
會員

在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資

錢包: 3.50 明彩 

文章Qazwsaedx » 2018年5月30日 07:34:55 (p#2884874)

:-D 多謝各位關心

2018年5月30日 07:34:56 :

Qazwsaedx (u#45060)
會員

在論壇有 6 年年資在論壇有 6 年年資在論壇有 6 年年資

錢包: -168.350 明彩 
攝影器材: 手提電話

文章LT3478_MN20 » 2018年5月30日 10:30:44 (p#2884875)

erickin1873 on 2018年5月29日 23:26:47:今日坐到5074行2,個泠氣近乎無作用 [banghead] ,一去到港澳碼頭即刻上前面架5646返歸,坐上層車尾先叫舒服啲

豬嘅冷氣炎夏無效冬日加成,夏天真係要揀新車坐 [flowerface]
最後由 LT3478_MN20 於 2018年5月30日 20:03:58 編輯,總共編輯了 3 次。
圖檔
頭像
LT3478_MN20 (u#30590)
會員

在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資

錢包: 189 明彩 
攝影器材: Nikon D3200

文章LE8869 » 2018年5月30日 10:40:42 (p#2884876)

Qazwsaedx on 2018年5月30日 07:34:55::-D 多謝各位關心

2018年5月30日 07:34:56 :

閣下係咪想又挑戰解封完,即日又凍結翻 :-P
真係來回地獄又折返人間咩 [sosad]
頭像
會員

在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資

文章Qazwsaedx » 2018年5月30日 20:35:16 (p#2884887)

Dennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnis on 2018年5月29日 04:16:59:
KE7066.LokFu on 2018年5月29日 03:40:07:話說我前幾日係港島某處路過見到有部車禁咗 R33 牌
係咪可以去 24 區開 Post #cn#

Btw 2 順口問下如果開個 BF 吹水台 telegram group 諗唔諗得過 [sosad]

呢個我贊成 #good#
最後由 GX7271 於 2018年5月30日 22:26:36 編輯,總共編輯了 1 次。
理由: 警告:W3111(8.6。不得發表只帶有附和性質或只為表達情感的短小回應,或沒有附帶理據的簡短評語)
會員

在論壇有 6 年年資在論壇有 6 年年資在論壇有 6 年年資

文章Dennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnis » 2018年5月30日 20:53:26 (p#2884889)

LE8869 on 2018年5月30日 10:40:42:閣下係咪想又挑戰解封完,即日又凍結翻 :-P

討論會員Qazwsaedx下次於HKBF被凍結戶口為何時? #hehe#

可以用呢個問題去遊戲區玩派彩活動 [sosad] 我賭今日內 [flowerface]

btw 瀨咁多次嘢都可以好似一啲領悟都冇 [sosad] #ng#
圖檔

@47xkwaishingeast on Web | on Instagram
Dennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnis (u#20539)
會員

在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資

文章七十四號D巴士站站情 » 2018年5月30日 21:13:52 (p#2884891)

九廣通 on 2018年5月29日 22:40:24:
erickin1873 on 2018年5月29日 12:57:23:
Dennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnis on 2018年5月29日 05:10:34:自考完 DSE 我都未試過十二點或之前瞓 [sosad]
依家攤喺床上瞓唔薯 等天光坐車入屯門錄 960X (一個站) 報站 :P [sosad]

宜家考完試,間中悶到要落街坐2號漫遊電車路來回中環 [banghead]

已買六月九巴月票 [flowerface]
最近D生理時鐘完全顛倒,十點五起身已經叫最早,基本上十二點起身係例牌

MTR508.SE5177 on 2018年5月29日 17:56:12:
erickin1873 on 2018年5月29日 12:57:23:
Dennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnis on 2018年5月29日 05:10:34:自考完 DSE 我都未試過十二點或之前瞓 [sosad]
依家攤喺床上瞓唔薯 等天光坐車入屯門錄 960X (一個站) 報站 :P [sosad]

宜家考完試,間中悶到要落街坐2號漫遊電車路來回中環 [banghead]

依家搵到份工,等聽日 interview
見得成就唔使日日響屋企無所事事 [sosad] 你知啦近排熱到唔認得人 #hehe#

尋日見完工,send 左份 CV 比幾間公司,不過都應該冇...... 可能幫下D師弟免費補習,hea下、游下車河、影下車算 [sosad]

小弟買左5月月票

去到今日先用到$780 [sosad] [sosad] 不過順利坐42落彩雲真係一大享受 [flowerface]

想聽日錄968X報站(聽聞有蛋?)

本來960X都得,但係好似太多人搭 [sosad]
https://www.facebook.com/EMIMBusAnnouncements/
內含個人噴血報站作品

各位乘客,本車廂設有有需要人士,請讓座予關愛座,多謝合作。
"Passengers in need" are available. Please offer your seat to Priority Seats, thank you.
七十四號D巴士站站情 (u#24011)
會員

錢包: 2.75 明彩 
攝影器材: Sony a7RIII / iPhone 7 Plus

文章Qazwsaedx » 2018年5月30日 21:20:42 (p#2884892)

Dennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnis on 2018年5月30日 20:53:26:
LE8869 on 2018年5月30日 10:40:42:閣下係咪想又挑戰解封完,即日又凍結翻 :-P

討論會員Qazwsaedx下次於HKBF被凍結戶口為何時? #hehe#

可以用呢個問題去遊戲區玩派彩活動 [sosad] 我賭今日內 [flowerface]

btw 瀨咁多次嘢都可以好似一啲領悟都冇 [sosad] #ng#

[flowerface] 多謝關心
最後由 GX7271 於 2018年5月30日 22:26:27 編輯,總共編輯了 1 次。
理由: 警告:W3111(8.6。不得發表只帶有附和性質或只為表達情感的短小回應,或沒有附帶理據的簡短評語)
會員

文章Dennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnis » 2018年5月30日 21:24:12 (p#2884893)

七十四號D巴士站站情 on 2018年5月30日 21:13:52:小弟買左5月月票

去到今日先用到$780 [sosad] [sosad] 不過順利坐42落彩雲真係一大享受 [flowerface]

輕鐵哥 ?? [sosad]

btw 搵咩工做好 [sosad] 要賺夠錢買月票慢慢遊車河 :P :P
之前落咗去新都會天仁茗茶填 form 等通知 但望到 lunch 都勁多人 [sosad]

七十四號D巴士站站情 on 2018年5月30日 21:13:52:想聽日錄968X報站(聽聞有蛋?)

巴典話有蛋啵 [flowerface]
陣間嚟咗架綠蛋做尾車 咁就蝕晒 time cost 咖喇 [sosad]
仲有 968X 唔喺總站上車 (仲要排隊 [sosad]) 難啲搵喇叭位坐啵 [sosad]

七十四號D巴士站站情 on 2018年5月30日 21:13:52:本來960X都得,但係好似太多人搭 [sosad]

960X 未到好多人啫 [flowerface] 尋日七點半喺田裕樓上車都仲有位坐 [flowerface] 仲要十分鐘內有兩架車 [sosad]
(其實係咪有加班車 ?? :?:)
原本仲有車頭喇叭位坐 點知睇到嗰陣就比人坐咗 :~( 坐後一排要伸個耳機 mic 去前面好辛苦 [banghead]

btw 要錄就早響啦 [sosad] 我可以錄埋北角啲站吖嘛 [sosad]
尋日比成十幾蚊祇係錄咗西隧同國金二期兩個站 仲有 BTI 報站 勁貴 [sosad]

btw 2 錄 968A 仲好啦 [flowerface] 有兩個新站啵 #hehe#

btw 3 你點錄報站 [photo]
圖檔

會員

文章LE8869 » 2018年5月30日 23:04:24 (p#2884940)

Dennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnis on 2018年5月30日 20:53:26:

你嬴啦 :lol:
https://www.hkbf.org/t720759.htm#p2884902
連續兩次解封後同日凍結翻,我諗都冇咩人試過 [sosad]
頭像
會員

文章七十四號D巴士站站情 » 2018年5月30日 23:51:54 (p#2884942)

Dennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnis on 2018年5月30日 21:24:12:輕鐵哥 ?? [sosad]

頂多學輕鐵哥, 無月票都唔會

Dennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnis on 2018年5月30日 21:24:12:btw 搵咩工做好 [sosad] 要賺夠錢買月票慢慢遊車河 :P :P
之前落咗去新都會天仁茗茶填 form 等通知 但望到 lunch 都勁多人 [sosad]

天仁幾錢, 又in下先

Dennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnis on 2018年5月30日 21:24:12:巴典話有蛋啵 [flowerface]
陣間嚟咗架綠蛋做尾車 咁就蝕晒 time cost 咖喇 [sosad]
仲有 968X 唔喺總站上車 (仲要排隊 [sosad]) 難啲搵喇叭位坐啵 [sosad]

所以要長征去元朗 [sosad] 我錄報站已經差唔多同賭博無異 [banghead]

Dennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnis on 2018年5月30日 21:24:12:960X 未到好多人啫 [flowerface] 尋日七點半喺田裕樓上車都仲有位坐 [flowerface] 仲要十分鐘內有兩架車 [sosad]
(其實係咪有加班車 ?? :?:)
原本仲有車頭喇叭位坐 點知睇到嗰陣就比人坐咗 :~( 坐後一排要伸個耳機 mic 去前面好辛苦 [banghead]

btw 要錄就早響啦 [sosad] 我可以錄埋北角啲站吖嘛 [sosad]
尋日比成十幾蚊祇係錄咗西隧同國金二期兩個站 仲有 BTI 報站 勁貴 [sosad]

btw 2 錄 968A 仲好啦 [flowerface] 有兩個新站啵 #hehe#

btw 3 你點錄報站 [photo]

btw : 其實我要國金二期報站 不過錄報站通常靠自己 :-D 同埋我有月票(聽日最後一日 [sosad] )

btw 2 : 依家錄報站係用緊目標為本方法(要咩站錄咩站,唔理路線),因為要整OMSI GPS 報站 (望下人地, 報站機樂園當GPS報站架! [banghead] GPS報站 同手動報站音檔有分別架(取樣頻率差少少))

968A,我不如搭268A啦! 平\ :roll:

btw 3 : 表示自己都用耳機mic (手機錄要mono)

P.S.:
個人錄報站要蛋係因為可以坐車尾自己任錄(兼叉電(if necessary))
所以遇到長側蛋我開心到跳起 [flowerface]

而我自己錄報站揀車嘅喜好次序如下:

ASUD = AVBWU(長側蛋) > (3)ATENU (個人討厭沙廠車,報站無聲機會較高) > ATR/ATS/3ASV (KL - KN 打後) > AVBWU (短側橙蛋) = ATR/ATS/3ASV (KL - KN 之前)(wewewangwang聲好嚴重) > AAU/AAS (wewewangwang聲最嚴重)

ASB/ASC/ASCU/ASU/AVW(某架有喇叭例外)/AVBW/AVBWU 1 -290 我唔死都唔搭
https://www.facebook.com/EMIMBusAnnouncements/
內含個人噴血報站作品

各位乘客,本車廂設有有需要人士,請讓座予關愛座,多謝合作。
"Passengers in need" are available. Please offer your seat to Priority Seats, thank you.
七十四號D巴士站站情 (u#24011)
會員

錢包: 2.75 明彩 
攝影器材: Sony a7RIII / iPhone 7 Plus

上一頁下一頁

回到 談天說地

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客