會員註冊資訊

歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]
Rules

[吹水 29 台] 紅車大法好

(t#719408)

板主: 葵芳站總站站務助理員

重要事項
圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔
圖檔

Re: [吹水 29 台] 紅車大法好

文章S3N361.GA6479 » 2018年6月11日 09:40:16 (p#2885961)

魔法先生 Super Bus on 2018年6月11日 00:54:13:其實針就冇兩頭利, 你想要載多啲人咩, 好似 Olympian 咁,
甚至好似 B10M 咁用中置偈, 整輪椅位唔係唔得,
但係就一定要整輪椅 Lift, 而且咁樣一上一落係好浪費時間,
要做到傷健共用 Easy access, Trident E500 就係 Solution,
只要一塊板輪椅客就上到車, 但係要做到呢個格局,
前輪拱位嘅可用空間就點都要犧牲一下,
喺果度擺滅火筒或者整雜物架已經係最大善用空間嘅方法,
要整 SLF 方便輪椅上落之餘又要可以喺前輪拱位加座位嘅話,
咁唔該問下世界各地啲運輸當局可唔可以將車輛嘅闊度限制放竟寬至 3m,
即係一架列車嘅闊度先啦... [sosad]

E400, Citaro等等頭擔較後嘅車已經做倒SLF兼輪拱加位
喺E500上,11.3米就冇咩問題,但12米/12.8米版移後頭擔嘅結果係點想信大家都幻想倒
圖檔
Thx GJFT
ex-EY4088 ex-GA6479 ex-GA6126 ex-GX7580 ex-HP3851 KN4792 KT3917 KY5722 ME284 PC6429 PG3570
城巴新巴更換LECIP報站系統消息
GA6479's Photo Album.
S3N361.GA6479 (u#16263)
會員

在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資

錢包: 18.87 明彩 
攝影器材: Nikon D500

文章魔法先生 Super Bus » 2018年6月11日 10:56:35 (p#2885963)

Qazwsaedx on 2018年6月11日 06:42:30:
魔法先生 Super Bus on 2018年6月11日 00:54:13:其實針就冇兩頭利, 你想要載多啲人咩, 好似 Olympian 咁,
但係就一定要整輪椅 Lift, 而且咁樣一上一落係好浪費時間,
要做到傷健共用 Easy access, Trident E500 就係 Solution,
要整 SLF 方便輪椅上落之餘又要可以喺前輪拱位加座位嘅話,
咁唔該問下世界各地啲運輸當局可唔可以將車輛嘅闊度限制放竟寬至 3m,

咁不如中門上輪椅?

乜你唔知真係有啲車款真係喺中門上輪椅㗎?
咁以前新巴果啲 33xx 同埋 Cityflyer 啲 22xx,
仲有新巴依家果啲 38xx 又係乜??
Welcome to our Doki Doki Literature Club!
圖檔
頭像
魔法先生 Super Bus (u#6319)
會員

在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資

錢包: 3,698.73 明彩 
攝影器材: Canon SX60 HS / Samsung Galaxy S9+

文章Qazwsaedx » 2018年6月11日 12:44:02 (p#2885968)

魔法先生 Super Bus on 2018年6月11日 10:56:35:
Qazwsaedx on 2018年6月11日 06:42:30:

咁不如中門上輪椅?

乜你唔知真係有啲車款真係喺中門上輪椅㗎?
咁以前新巴果啲 33xx 同埋 Cityflyer 啲 22xx,
仲有新巴依家果啲 38xx 又係乜??

我講緊11.3+嘅市區車 [sosad]
Qazwsaedx (u#45060)
會員

在論壇有 6 年年資在論壇有 6 年年資在論壇有 6 年年資

錢包: -168.350 明彩 
攝影器材: 手提電話

文章LE8869 » 2018年6月11日 13:49:09 (p#2885972)

但係宜家多數車係人手開輪椅板,下下走去中門開會唔會好麻煩 [sosad]
同埋車廂中部正常都會多人過前部,要架輪椅啲果度郁應該要用更多時間
頭像
LE8869 (u#23669)
會員

在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資

錢包: 6,908.74 明彩 
攝影器材: 可以攝影的器材

文章霧燈爬山豬 » 2018年6月11日 17:01:46 (p#2885986)

LE8869 on 2018年6月11日 13:49:09:但係宜家多數車係人手開輪椅板,下下走去中門開會唔會好麻煩 [sosad]
同埋車廂中部正常都會多人過前部,要架輪椅啲果度郁應該要用更多時間

講起塊輪椅板, 我搭過一次38xx 個司機選擇唔用塊板, 但完全用前門上落,佢首先貼齊門邊石駁 然後low低地台同路邊平行, 個輪椅客就可以自己轆到上車, 好似地鐵月台咁 #hehe#
到落車個佬就將架車隻頭角插上行人路 然後開門降低地台 今次落車嘅gap 就有底盤嘅厚度而已 #hehe#
咁樣慳水慳力, 係技術就要多少少, 而個輪椅客都幾配合, 可能玩慣左 #good#
圖檔
愛車只此一部~ #love# ⓀASV4 JX9097 #love# 別無分號
~一齊黎Like Like 佢 讓我知道~[The Great GuGu - 一個只支援自私玩的GG發展概念磚葉]
九龍城返將軍澳搭297定98C快?緊係98S啦
頭像
霧燈爬山豬 (u#17405)
會員

在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資

錢包: 965.41 明彩 
攝影器材: Canon EOS 700D 18-135kit

文章白蘭氏冰糖雞精 » 2018年6月11日 20:28:39 (p#2886009)

霧燈爬山豬 on 2018年6月11日 17:01:46:
LE8869 on 2018年6月11日 13:49:09:但係宜家多數車係人手開輪椅板,下下走去中門開會唔會好麻煩 [sosad]

講起塊輪椅板, 我搭過一次38xx 個司機選擇唔用塊板, 但完全用前門上落,佢首先貼齊門邊石駁 然後low低地台同路邊平行, 個輪椅客就可以自己轆到上車, 好似地鐵月台咁 #hehe#
到落車個佬就將架車隻頭角插上行人路 然後開門降低地台 今次落車嘅gap 就有底盤嘅厚度而已 #hehe#
咁樣慳水慳力, 係技術就要多少少, 而個輪椅客都幾配合, 可能玩慣左 #good#

有時未必夠過 [sosad]
分開雖然難受 但關係難以勉強 望閣下能早日放下執著 重新踏上正途 去叫麥樂雞
圖檔
頭像
白蘭氏冰糖雞精 (u#10433)
會員

在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資

錢包: 15.53 明彩 
攝影器材: 愛車: 捷聯Volvo B6LE、新巴Dennis Dart SLF、城巴短車、新巴布牌3A黨、城巴TD豪444

文章~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ » 2018年6月11日 22:01:50 (p#2886019)

霧燈爬山豬 on 2018年6月11日 17:01:46:

香港地,路邊石膊高度唔一定一致,唔刮底真係算佢好彩 [sosad]

S3N361.GA6479 on 2018年6月11日 09:40:16:E400, Citaro等等頭擔較後嘅車已經做倒SLF兼輪拱加位
喺E500上,11.3米就冇咩問題,但12米/12.8米版移後頭擔嘅結果係點想信大家都幻想倒

移後頭擔最大問題我覺得唔一定係司機偷位既問題,最大問題係頭軸承載過重,對車既影響就係軸承壽命,對路面就會加重路面負荷
E400載客量較少就可以過到運輸處果關,E500仲要移後頭擔,真係唔知要點減D位先夠
[photo] #love#
圖檔
:smile:樂 在 香 港 山 與 香 港 就 是 這 麼 #good#
頭像
~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ (u#3648)
會員

在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資

錢包: 25.57 明彩 
攝影器材: SONY DSC-HX200V

文章erickin1873 » 2018年6月11日 22:10:10 (p#2886020)

super_secure_password on 2018年6月10日 23:10:19:係睇橫過網見到好似夠位加,加埋以為前轆位個蓋可以變圓形偷位得出嘅結論 [bomb]
經過坐400x實地考察之後,發現真係有啲唔夠位,相信405x都係
between 有冇講解啲底盤同機件嘅網或者文推薦?

呢個我當睇相咁睇過嘅。
erickin1873 (u#34558)
會員

在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資

錢包: 3.50 明彩 

文章~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ » 2018年6月11日 22:49:47 (p#2886023)

erickin1873";p=2886020]
呢個我當睇相咁睇過嘅。

所以呢,如果你地睇得明幅「10.6M超豪」既底盤圖,你就會明點解我成日都話「10.6M超豪」係糞設計 #adore#

另外:
[quote="引述網頁內容 :(右圖)一張三叉戟車系底盤草圖,上方為前跨草圖,下方為中軸至引擎室的草圖。草圖中清楚解釋了波箱在底盤的位置,氣缸則分佈在尾軸及車尾之間。留意中軸兩邊前後各有一個氣袋,使三叉戟車系整套中軸懸掛系統合共有 4 個氣袋。

我想知有邊架巴士動力擔唔係有 4 個氣袋的 [sosad]
當然我唔知呢個網內既編者對結構上有幾多認知,但如果以業餘/為興趣黎計,佢都已經算係寫得相當出色啦
圖檔
:smile:樂 在 香 港 山 與 香 港 就 是 這 麼 #good#
頭像
會員

在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資

文章魔法先生 Super Bus » 2018年6月11日 23:10:23 (p#2886025)

~ 馬 鞍 山 礦 工 ~";p=2886023]
erickin1873 on 2018年6月11日 22:10:10:呢個我當睇相咁睇過嘅。

所以呢,如果你地睇得明幅「10.6M超豪」既底盤圖,你就會明點解我成日都話「10.6M超豪」係糞設計 #adore#

另外:
[quote="引述網頁內容 :
(右圖)一張三叉戟車系底盤草圖,上方為前跨草圖,下方為中軸至引擎室的草圖。草圖中清楚解釋了波箱在底盤的位置,氣缸則分佈在尾軸及車尾之間。留意中軸兩邊前後各有一個氣袋,使三叉戟車系整套中軸懸掛系統合共有 4 個氣袋。

當然我唔知呢個網內既編者對結構上有幾多認知,但如果以業餘/為興趣黎計,佢都已經算係寫得相當出色啦

Volvo 可以同短陣版 Super Olympian 重敦新設計已經算係咁啦,
如果唔係九巴要用雙門規格, 又或者正如我我先前講過,
如果當時運吉肯比佢出兩擔, 咁啲組件擺位就或者可以再好啲嘅...
Welcome to our Doki Doki Literature Club!
圖檔
頭像
魔法先生 Super Bus (u#6319)
會員

在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資

錢包: 3,698.73 明彩 
攝影器材: Canon SX60 HS / Samsung Galaxy S9+

文章Qazwsaedx » 2018年6月11日 23:13:05 (p#2886026)

魔法先生 Super Bus";p=2886025]
~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2018年6月11日 22:49:47:
erickin1873 on 2018年6月11日 22:10:10:呢個我當睇相咁睇過嘅。

另外:
[quote="引述網頁內容 :(右圖)一張三叉戟車系底盤草圖,上方為前跨草圖,下方為中軸至引擎室的草圖。草圖中清楚解釋了波箱在底盤的位置,氣缸則分佈在尾軸及車尾之間。留意中軸兩邊前後各有一個氣袋,使三叉戟車系整套中軸懸掛系統合共有 4 個氣袋。

Volvo 可以同短陣版 Super Olympian 重敦新設計已經算係咁啦,
如果唔係九巴要用雙門規格, 又或者正如我我先前講過,
如果當時運吉肯比佢出兩擔, 咁啲組件擺位就或者可以再好啲嘅...

買Dennis咪得囉,係都要買Volvo
Qazwsaedx (u#45060)
會員

在論壇有 6 年年資在論壇有 6 年年資在論壇有 6 年年資

錢包: -168.350 明彩 
攝影器材: 手提電話
回頂端

文章どれみ x HE423 » 2018年6月12日 00:01:21 (p#2886030)

~ 馬 鞍 山 礦 工 ~";p=2886023]
另外:
[quote="引述網頁內容 :
(右圖)一張三叉戟車系底盤草圖,上方為前跨草圖,下方為中軸至引擎室的草圖。草圖中清楚解釋了波箱在底盤的位置,氣缸則分佈在尾軸及車尾之間。留意中軸兩邊前後各有一個氣袋,使三叉戟車系整套中軸懸掛系統合共有 4 個氣袋。

序言有提到呢一系列文章係由友壇既凍檸奶撰文 :smile:
好耐之前喺友壇睇過佢篇講解歐三B9底盤既文,解說上都算解得仔細 (不過個網又無連載到呢篇...)

至於有無車條動力擔唔係行4氣袋...
佢篇解說E400底盤既文入面,見到E200 Dart條陣幅草圖,見到尾擔係得2個氣袋 (唔肯定AVC,ASB,ASC係咪都係得2個,定係有4個)
雙層車既話,又好似無喎... [sosad]
愛車(巴士): HE423(3AV234) / 1087 / 8115 / 8435 / 6010 / 6023 / MG470(AVBW15) / 2146 / 932 / 1357 / DA42
(電車): 翻新前的74 , 23 , 60 , 12 / 51 / 42
圖檔

f Kaho Hana Photography 6週年誌 :D 半退隱中 Z_Z 繼續滿腦子的小魔女Doremi :P
頭像
どれみ x HE423 (u#24444)
會員

在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資

錢包: 231.19 明彩 
攝影器材: Sony A7R3a / Canon EOS R10
回頂端

文章~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ » 2018年6月12日 00:14:47 (p#2886032)

どれみ x HE423 on 2018年6月12日 00:01:21:序言有提到呢一系列文章係由友壇既凍檸奶撰文 :smile:
好耐之前喺友壇睇過佢篇講解歐三B9底盤既文,解說上都算解得仔細 (不過個網又無連載到呢篇...)

佢篇解說E400底盤既文入面,見到E200 Dart條陣幅草圖,見到尾擔係得2個氣袋 (唔肯定AVC,ASB,ASC係咪都係得2個,定係有4個)

有睇過個序言啦,不過唔識佢 :oops:

E200咁耐以黎都未入過佢車底,但睇底盤圖又真係得兩個 [sosad]

AVC,ASB,ASC動力擔都係有4個的,所以我上面先咁講,因為真係未見過動力擔得兩個 [sosad]
圖檔
頭像
會員

文章MB452.PR6020 » 2018年6月12日 02:08:30 (p#2886047)

~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2018年6月12日 00:14:47:
どれみ x HE423 on 2018年6月12日 00:01:21:序言有提到呢一系列文章係由友壇既凍檸奶撰文 :smile:

有睇過個序言啦,不過唔識佢 :oops:

E200咁耐以黎都未入過佢車底,但睇底盤圖又真係得兩個 [sosad]

AVC,ASB,ASC動力擔都係有4個的,所以我上面先咁講,因為真係未見過動力擔得兩個 [sosad]

ADL 個網 E200MMC 比既 spec. 係寫 4 個,但至於港版既 spec. 就要再查證一下 [sosad]
頭像
MB452.PR6020 (u#8199)
會員

在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資

錢包: 281.21 明彩 
攝影器材: Canon SX50 HS

文章JM3531 » 2018年6月13日 17:24:57 (p#2886141)

前日睇新聞有人話短途鐵路接駁巴士乘客唔行上上層又話自私點點,其實有啲線車程好短又上又落好麻煩企全程又唔會累(例如71B,272K真係寧願企),咁這類路線用啲水塘長單層來行會唔會效率更高?
JM3531 (u#38949)
會員

在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資

錢包: 230.49 明彩 
攝影器材: iphone

上一頁下一頁

發表新主題

回到 談天說地

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客