會員註冊資訊

歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]
Rules

[吹水 29 台] 紅車大法好

(t#719408)

板主: 葵芳站總站站務助理員

重要事項
圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔
圖檔

Re: [吹水 29 台] 紅車大法好

文章Qazwsaedx » 2018年6月13日 17:30:05 (p#2886142)

JM3531 on 2018年6月13日 17:24:57:前日睇新聞有人話短途鐵路接駁巴士乘客唔行上上層又話自私點點,其實有啲線車程好短又上又落好麻煩企全程又唔會累(例如71B,272K真係寧願企),咁這類路線用啲水塘長單層來行會唔會效率更高?

[sosad] 你估老九唔想?
要怪請怪運吉配額制度,令巴士公司傾向購買雙層巴士
Qazwsaedx (u#45060)
會員

在論壇有 6 年年資在論壇有 6 年年資在論壇有 6 年年資

錢包: -168.350 明彩 
攝影器材: 手提電話

文章LT3478_MN20 » 2018年6月13日 18:20:12 (p#2886148)

JM3531 on 2018年6月13日 17:24:57:前日睇新聞有人話短途鐵路接駁巴士乘客唔行上上層又話自私點點,其實有啲線車程好短又上又落好麻煩企全程又唔會累(例如71B,272K真係寧願企),咁這類路線用啲水塘長單層來行會唔會效率更高?

用單層係就係唔會浪費原本雙層巴士嘅上層座位,但係如果喺派車數不變下單層應付唔到客量需求,咁就要加班加車,然而巴士公司未必夠人手咁做,所以我覺得可以做嘅就只有鼓勵乘客上上層坐舒服啲 [sosad]
圖檔
頭像
LT3478_MN20 (u#30590)
會員

在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資

錢包: 189 明彩 
攝影器材: Nikon D3200

文章FF3170 » 2018年6月13日 18:30:00 (p#2886149)

~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2018年6月11日 22:49:47:我想知有邊架巴士動力擔唔係有 4 個氣袋的 [sosad]
當然我唔知呢個網內既編者對結構上有幾多認知,但如果以業餘/為興趣黎計,佢都已經算係寫得相當出色啦

我就覺得呢個磚頭網寫車型介紹嗰位對巴士嘅認識唔夠深入,但又寫到懶係有深度,相嘅caption又為寫而寫,然後連B10T都當係Olympian真名 [sosad] [banghead] #ng#

但細說底盤系列入面由凍檸奶兄寫嘅內文就相當唔錯 #good#
不過我會話佢喺車身結構方面嘅功力更加深厚 :lol:
~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2018年6月12日 00:14:47:
どれみ x HE423 on 2018年6月12日 00:01:21:至於有無車條動力擔唔係行4氣袋...
佢篇解說E400底盤既文入面,見到E200 Dart條陣幅草圖,見到尾擔係得2個氣袋 (唔肯定AVC,ASB,ASC係咪都係得2個,定係有4個)
雙層車既話,又好似無喎... [sosad]

有睇過個序言啦,不過唔識佢 :oops:

E200咁耐以黎都未入過佢車底,但睇底盤圖又真係得兩個 [sosad]

AVC,ASB,ASC動力擔都係有4個的,所以我上面先咁講,因為真係未見過動力擔得兩個 [sosad]

其實唔少舊款單層尾軸都係得兩個氣袋 + 類似Dominator系列嘅A字架,首先係60年代嘅丹拿Roadliner:
https://www.flickr.com/photos/walsall1955/5356328199/
http://commercial-motor.cdn.netcopy.co.uk/issues/4th-september-1964/70.jpg?size=x&token=d726200a037e735a8b106d7cf9701215
http://commercial-motor.cdn.netcopy.co.uk/issues/4th-september-1964/71.jpg?size=x&token=b554937a01d71ad3802eb6080f324606
70年代嘅利蘭National都係(來自National 2 Repair Operation Manual),兩個氣袋但四支吸震筒:
圖檔
圖檔
圖檔
同期嘅富豪B59甚至頭尾軸都係兩個氣袋 + A字架:
https://www.flickr.com/photos/wiganairways/5440599987/
https://www.flickr.com/photos/wiganairways/5441203150/
比較近代嘅有Lance,葉片 + 氣墊,所以Arrow係少有嘅尾軸得兩個氣袋嘅雙層(來自1992年2月《Buses》):
圖檔
同埋Dart SLF(E200 Dart應該都係沿用同款設計),實在唔明點解頭軸氣袋要擺成呢個角度(來自Dart SLF Service Manual):
圖檔

本文章評分: +4

評分:
會員時間評分評語
~ 馬 鞍 山 礦 工 ~2018年6月13日 18:49:10+1
S3N361.GA64792018年6月13日 19:23:47+1
どれみ x HE4232018年6月13日 21:01:06+1
魔法先生 Super Bus2018年6月14日 13:25:06+1
頭像
FF3170 (u#21368)
會員

在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資

錢包: 4,726.28 明彩 
攝影器材: Canon PowerShot G16

文章MTR508.SE5177 » 2018年6月13日 18:57:45 (p#2886151)

K76 一單大概十分鐘車程
接駁天水圍站
企又唔會好攰嘅
非繁時多數人都會揀下層坐 不過照有人上上層
不過繁時又咪爆到九彩全車打爆 [sosad]

你話九巴啦喎
開單層打爆
之後又要加班
司機同油又可能用多咗
甩班又俾人投訴
咁不如一開始用雙層好過 [flowerface]
圖檔
Thx GJFT Workshop :smile: #good#
頭像
MTR508.SE5177 (u#35975)
會員

在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資

錢包: 46.24 明彩 
攝影器材: Sony A5000 + SEL55210 / Xperia 5 II

文章FB8663@72 » 2018年6月14日 01:01:58 (p#2886199)

MTR508.SE5177 on 2018年6月13日 18:57:45:

接駁天水圍站
企又唔會好攰嘅

你話九巴啦喎
開單層打爆
之後又要加班
司機同油又可能用多咗
甩班又俾人投訴

所以九巴有排都幾醒㗎 派 ATS 行 71B
逼下啲人上樓上
圖檔
Thank you GJFT :-D
FB8663@72 (u#14831)
會員

在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資

錢包: 13.01 明彩 

文章JM3531 » 2018年6月14日 13:05:47 (p#2886225)

FB8663@72 on 2018年6月14日 01:01:58:
MTR508.SE5177 on 2018年6月13日 18:57:45:

接駁天水圍站
企又唔會好攰嘅

你話九巴啦喎
開單層打爆
之後又要加班
司機同油又可能用多咗
甩班又俾人投訴

逼下啲人上樓上

假如將AVC前轆到中門之間低地台區的座位全部拆左改水塘好似以前愉景灣O405咁有冇可能繁時冇輪椅硬塞100人(不過乘車體驗應該慘過地鐵罐頭lol)
JM3531 (u#38949)
會員

在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資

錢包: 230.49 明彩 
攝影器材: iphone

文章Qazwsaedx » 2018年6月14日 13:08:48 (p#2886226)

JM3531 on 2018年6月14日 13:05:47:
FB8663@72 on 2018年6月14日 01:01:58:

接駁天水圍站
企又唔會好攰嘅

你話九巴啦喎
開單層打爆
之後又要加班
司機同油又可能用多咗
甩班又俾人投訴

逼下啲人上樓上

假如將AVC前轆到中門之間低地台區的座位全部拆左改水塘好似以前愉景灣O405咁有冇可能繁時冇輪椅硬塞100人(不過乘車體驗應該慘過地鐵罐頭lol)

過到16(18)噸呢個大限咩?
要高載用返正常高地台車喇
會員

在論壇有 6 年年資在論壇有 6 年年資在論壇有 6 年年資

文章LE8869 » 2018年6月14日 13:21:08 (p#2886228)

可能另一擔心係上咗上層或者去咗下層最尾既位置,到落車就會排好耐先落到車(對於香港人較急嚟講,就算出 AVC 都唔太多人會行上尾排坐)
有時朝早見到 273B 會有職員幫手叫人行入少少,或者去上層,到架車差唔多全滿先開車,比兩三個企位空間下一個站上車 :lol:
對大部份人嚟講,有職員出到聲,都有唔少人肯盡量行入啲既 :wink:
(當然都有個別厚面皮既死都企正喺樓梯同度門之間 #fire#
頭像
LE8869 (u#23669)
會員

在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資

錢包: 6,908.74 明彩 
攝影器材: 可以攝影的器材

文章Qazwsaedx » 2018年6月14日 17:41:01 (p#2886239)

LE8869 on 2018年6月14日 13:21:08:可能另一擔心係上咗上層或者去咗下層最尾既位置,到落車就會排好耐先落到車(對於香港人較急嚟講,就算出 AVC 都唔太多人會行上尾排坐)
有時朝早見到 273B 會有職員幫手叫人行入少少,或者去上層,到架車差唔多全滿先開車,比兩三個企位空間下一個站上車 :lol:
對大部份人嚟講,有職員出到聲,都有唔少人肯盡量行入啲既 :wink:
(當然都有個別厚面皮既死都企正喺樓梯同度門之間 #fire#

咁不如整三門 #good#
會員

文章LT3478_MN20 » 2018年6月15日 17:37:47 (p#2886307)

Qazwsaedx on 2018年6月14日 17:41:01:咁不如整三門 #good#

澳門就係好例子,可以吸引乘客企後山又唔怕落唔到車 #good#,另外星洲都有三門車試驗。
但係右軚三門單層後山仲有一定高度,應該未做到左軚嗰種全低地台,感覺上可能會差啲。
圖檔
頭像
LT3478_MN20 (u#30590)
會員

在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資

錢包: 189 明彩 
攝影器材: Nikon D3200

文章Qazwsaedx » 2018年6月15日 17:46:03 (p#2886308)

LT3478_MN20 on 2018年6月15日 17:37:47:
Qazwsaedx on 2018年6月14日 17:41:01:咁不如整三門 #good#

澳門就係好例子,可以吸引乘客企後山又唔怕落唔到車 #good#,另外星洲都有三門車試驗。
但係右軚三門單層後山仲有一定高度,應該未做到左軚嗰種全低地台,感覺上可能會差啲。

乜唔係後山唔俾企咩(香港)? :?:
會員

文章super_secure_password » 2018年6月15日 18:20:30 (p#2886314)

LT3478_MN20 on 2018年6月15日 17:37:47:

噉不如香港轉左駄,仲可以方便大灣區商業性往來,促進一帶一路經濟性發展,打造粤港澳一個軚生活圈,與偉大嘅祖國接軌,完成改革開放四十周年嘅中國左軚夢同迎接二零四七大限 [flowerface] [flowerface] [flowerface] [flowerface] [flowerface]

本文章評分: +1

評分:
會員時間評分評語
Qazwsaedx2018年6月15日 19:15:49+1
頭像
super_secure_password (u#44311)
會員

在論壇有 7 年年資在論壇有 7 年年資在論壇有 7 年年資

錢包: 4.83 明彩 
攝影器材: nikon d7200 + 古代 sigma 24-70 2.8 / 70-200 2,8

文章Qazwsaedx » 2018年6月15日 19:16:45 (p#2886318)

super_secure_password on 2018年6月15日 18:20:30:

噉不如香港轉左駄,仲可以方便大灣區商業性往來,促進一帶一路經濟性發展,打造粤港澳一個軚生活圈,與偉大嘅祖國接軌,完成改革開放四十周年嘅中國左軚夢同迎接二零四七大限 [flowerface] [flowerface] [flowerface] [flowerface] [flowerface]

廿一年前就應該改 [flowerface]
會員

文章super_secure_password » 2018年6月15日 20:37:47 (p#2886320)

跟據友壇,城巴在屯門區的巴士站上蓋 陸續加設長椅
爬上去坐? =O)
頭像
super_secure_password (u#44311)
會員

在論壇有 7 年年資在論壇有 7 年年資在論壇有 7 年年資

錢包: 4.83 明彩 
攝影器材: nikon d7200 + 古代 sigma 24-70 2.8 / 70-200 2,8

文章B10M.PZ8904 » 2018年6月15日 21:41:37 (p#2886328)

https://www.hkbf.org/p2694064.htm#p2694064
如果 ADL 可以搬返當年 Enviro 200 (不是 Dart )套懸掛(?)系統出黎 應該可以做到全低地台三門

+ 其實星洲 MAN 車尾地台高度已經叫做可接受
澳門 Y 車 H 車其實已經高得有點過分
圖檔
B10M.PZ8904 (u#32480)
會員

在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資

錢包: 589.26 明彩 
攝影器材: SONY α6300/ SONY Xperia 1 II

上一頁下一頁

回到 談天說地

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客