會員註冊資訊

歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

[吹水 29 台] 紅車大法好

(t#719408)

板主: 葵芳站總站站務助理員

重要事項
圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔
圖檔

Re: [吹水 29 台] 紅車大法好

文章Qazwsaedx » 2018年6月15日 22:12:35 (p#2886331)

B10M.PZ8904 on 2018年6月15日 21:41:37:
LT3478_MN20 on 2018年6月15日 17:37:47:
Qazwsaedx on 2018年6月14日 17:41:01:咁不如整三門 #good#

澳門就係好例子,可以吸引乘客企後山又唔怕落唔到車 #good#,另外星洲都有三門車試驗。
但係右軚三門單層後山仲有一定高度,應該未做到左軚嗰種全低地台,感覺上可能會差啲。

https://www.hkbf.org/p2694064.htm#p2694064
如果 ADL 可以搬返當年 Enviro 200 (不是 Dart )套懸掛(?)系統出黎 應該可以做到全低地台三門

+ 其實星洲 MAN 車尾地台高度已經叫做可接受
澳門 Y 車 H 車其實已經高得有點過分

部E200真係勁啱新福利,Full SLF車尾整到2+1真係要俾個like俾ADL #adore# #good#
不過部車始終係中型巴士,好難做到12米 [sosad]
Qazwsaedx (u#45060)
會員

在論壇有 6 年年資在論壇有 6 年年資在論壇有 6 年年資

錢包: -168.350 明彩 
攝影器材: 手提電話

文章RW5779@234X » 2018年6月15日 23:52:46 (p#2886389)

B10M.PZ8904 on 2018年6月15日 21:41:37:
LT3478_MN20 on 2018年6月15日 17:37:47:
Qazwsaedx on 2018年6月14日 17:41:01:咁不如整三門 #good#

澳門就係好例子,可以吸引乘客企後山又唔怕落唔到車 #good#,另外星洲都有三門車試驗。
但係右軚三門單層後山仲有一定高度,應該未做到左軚嗰種全低地台,感覺上可能會差啲。

https://www.hkbf.org/p2694064.htm#p2694064
如果 ADL 可以搬返當年 Enviro 200 (不是 Dart )套懸掛(?)系統出黎 應該可以做到全低地台三門

想當年E200嗰個設計就係畀英國人插到媽都唔認得
諗住用三門但個設計真係好唔掂
所以之後先搞到佢搵番舊時Dart SLF條陣嚟改良變成依家嘅E200
三門設計香港真係行唔掂,仲要單層需求唔大嘅時候未有能力去吸引人買嚟試
頭像
RW5779@234X (u#28944)
會員

在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資

錢包: 12.15 明彩 
攝影器材: 眼+Samsung Galaxy S10

文章B10M.PZ8904 » 2018年6月16日 00:05:19 (p#2886391)

RW5779@234X on 2018年6月15日 23:52:46:

想當年E200嗰個設計就係畀英國人插到媽都唔認得
諗住用三門但個設計真係好唔掂
所以之後先搞到佢搵番舊時Dart SLF條陣嚟改良變成依家嘅E200
三門設計香港真係行唔掂,仲要單層需求唔大嘅時候未有能力去吸引人買嚟試

三門設計唔會話行唔掂
只係香港無需要行三門單層
之前星洲部三門 MMC 設計上其實幾好
不過部模型得個講字 好似話實際上根本整唔到
圖檔
B10M.PZ8904 (u#32480)
會員

在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資

錢包: 589.26 明彩 
攝影器材: SONY α6300/ SONY Xperia 1 II

文章FF3170 » 2018年6月16日 03:53:01 (p#2886417)

B10M.PZ8904 on 2018年6月15日 21:41:37:https://www.hkbf.org/p2694064.htm#p2694064

初代E200特點在於佢尾軸係單呔而唔係孖呔(頭轆19.5吋,尾轆同大型單層一樣係22.5吋,尾軸懸掛亦係大型單層常用嘅四氣袋佈置),先至可以將車尾走廊整到咁闊。一條單呔嘅drop center驅動軸唔易搵,所以佢尾軸唔係常見嘅Dana或ZF,而係一隻未聽過嘅牌子:
https://www.flickr.com/photos/92589382@N04/14966084428/in/album-72157646970325128/

真係要整全低地台三門嘅話,以中型巴士為基礎唔太實際,跟返類似呢隻E350H嘅佈置再左右反轉就合理好多:
http://web.archive.org/web/20110518034752/http://www.alexander-dennis.com/uploads/files/enviro350h_brochure.pdf
http://web.archive.org/web/20110518034752/http://www.alexander-dennis.com/uploads/files/enviro350h_specification_sheet.pdf
頭像
FF3170 (u#21368)
會員

在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資

錢包: 4,726.28 明彩 
攝影器材: Canon PowerShot G16

文章erickin1873 » 2018年6月16日 14:27:44 (p#2886425)

想問吓各位,如果坐CX419返香港,趕唔趕到A12尾班車呢?
諗緊買唔買來回票好。。。
erickin1873 (u#34558)
會員

在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資

錢包: 3.50 明彩 

文章Qazwsaedx » 2018年6月16日 21:36:23 (p#2886439)

呢排就嚟考試,已擺3日假
大家bye bye [flowerface]
會員

在論壇有 6 年年資在論壇有 6 年年資在論壇有 6 年年資

文章GX7271 » 2018年6月16日 21:43:29 (p#2886441)

erickin1873 on 2018年6月16日 14:27:44:想問吓各位,如果坐CX419返香港,趕唔趕到A12尾班車呢?
諗緊買唔買來回票好。。。

22:55 到港,兼且國泰埋 main terminal,理論上就應該問題唔大嘅 ...
圖檔
頭像
GX7271 (u#2991)
壇規執行顧問、資深板主
壇規執行顧問、資深板主

在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資

錢包: 3.11 明彩 
攝影器材: Nikon D60

文章erickin1873 » 2018年6月16日 23:39:52 (p#2886454)

GX7271 on 2018年6月16日 21:43:29:22:55到港,兼且國泰埋 main terminal,理論上就應該問題唔大嘅 ...

佢個「到港」時間係指架飛機個轆掂地嗰刻定係埋到閘口嗰刻?啱啱上Flightaware望一望,六月頭有兩日都搞到過十二點先到 [sosad] 呢輪啲到達時間都幾飄忽吓
題外話,4月尾話坐呢班機嗰陣,上國泰個網望過吓,話會用772嚟飛嘅,但係上個禮拜再睇番,就變咗A330 [banghead]
會員

文章LE8869 » 2018年6月17日 00:29:02 (p#2886462)

erickin1873 on 2018年6月16日 23:39:52:
GX7271 on 2018年6月16日 21:43:29:22:55到港,兼且國泰埋 main terminal,理論上就應該問題唔大嘅 ...

佢個「到港」時間係指架飛機個轆掂地嗰刻定係埋到閘口嗰刻?啱啱上Flightaware望一望,六月頭有兩日都搞到過十二點先到 [sosad] 呢輪啲到達時間都幾飄忽吓
題外話,4月尾話坐呢班機嗰陣,上國泰個網望過吓,話會用772嚟飛嘅,但係上個禮拜再睇番,就變咗A330 [banghead]

佢呢個比 block time 就係比埋到 bay 果陣個時間嚟
不過翻香港果條 A1 airway 沿線太多機都太易 flow control 走唔到,所以有可能會唔比 push back 住,就會 delay [sosad]
就算架機唔遲,另一個難題就係香港機場出行李要夠快先得,日日都話行李運送出問題要延遲運抵 [banghead]
頭像
LE8869 (u#23669)
會員

在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資

錢包: 6,908.74 明彩 
攝影器材: 可以攝影的器材

文章KE7066.LokFu » 2018年6月17日 15:56:24 (p#2886494)

LE8869 on 2018年6月17日 00:29:02:就算架機唔遲,另一個難題就係香港機場出行李要夠快先得,日日都話行李運送出問題要延遲運抵 [banghead]

上次搭 HX 試過因為等行李差啲上唔到 N29 尾車 (本身已經 Delay 咗兩個幾鐘 [sosad] )
好彩屋企人去咗排隊,如果唔係趕到都上唔到車 [sosad]
圖檔
The Pavilia Farm 柏傲莊
LIVE BEYOND WELL
頭像
KE7066.LokFu (u#21563)
會員

在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資

錢包: 100.68 明彩 
攝影器材: Nikon D7200

文章erickin1873 » 2018年6月17日 16:45:08 (p#2886499)

KE7066.LokFu on 2018年6月17日 15:56:24:上次搭 HX 試過因為等行李差啲上唔到 N29 尾車 (本身已經 Delay 咗兩個幾鐘 [sosad] )

試過搭韓亞喺首爾返黎(坐744),寄3個喼,有一個等咗超過1個鐘都未到 [sosad] 好彩上到A12尾2車
呢一兩年坐過兩次QF,都係啲喼等人,但係坐其他航空公司,都要等好耐。(無搭過國泰所以唔知會唔會好啲)
有個感覺係喺人哋啲機場入境,基本上係喼等人,但係返嚟香港,就調返轉 [banghead]
有無人試過預約大型的士接機?
會員

文章KE7066.LokFu » 2018年6月17日 20:07:59 (p#2886523)

erickin1873 on 2018年6月17日 16:45:08:有個感覺係喺人哋啲機場入境,基本上係喼等人,但係返嚟香港,就調返轉 [banghead]

因為香港入境快得過份 :lol:
圖檔
The Pavilia Farm 柏傲莊
LIVE BEYOND WELL
頭像
KE7066.LokFu (u#21563)
會員

錢包: 100.68 明彩 
攝影器材: Nikon D7200

文章LT3478_MN20 » 2018年6月17日 21:43:12 (p#2886535)

KE7066.LokFu on 2018年6月17日 20:07:59:
erickin1873 on 2018年6月17日 16:45:08:有個感覺係喺人哋啲機場入境,基本上係喼等人,但係返嚟香港,就調返轉 [banghead]

因為香港入境快得過份 :lol:

上次去台灣喺台灣入境入咗個幾鐘,啲行李都唔知轉咗幾多圈 [sosad]
圖檔
頭像
LT3478_MN20 (u#30590)
會員

在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資

錢包: 189 明彩 
攝影器材: Nikon D3200

文章Qazwsaedx » 2018年6月17日 21:48:08 (p#2886536)

點解我仲未3日嘅?
會員

文章どれみ x HE423 » 2018年6月17日 22:11:40 (p#2886540)

erickin1873 on 2018年6月17日 16:45:08:
KE7066.LokFu on 2018年6月17日 15:56:24:上次搭 HX 試過因為等行李差啲上唔到 N29 尾車 (本身已經 Delay 咗兩個幾鐘 [sosad] )

試過搭韓亞喺首爾返黎(坐744),寄3個喼,有一個等咗超過1個鐘都未到 [sosad] 好彩上到A12尾2車
呢一兩年坐過兩次QF,都係啲喼等人,但係坐其他航空公司,都要等好耐。(無搭過國泰所以唔知會唔會好啲)
有個感覺係喺人哋啲機場入境,基本上係喼等人,但係返嚟香港,就調返轉 [banghead]
有無人試過預約大型的士接機?

我自己飛過2次成田(一次係MU經上海,另一次係HX直飛),都係去到條帶時,條帶先開始出嘢
通常都係5-10分鐘內就行得 :mrgreen:

但返到香港時次次都係行李Delay xx( 無3-4個字都唔走得
09年坐QF飛返嚟都唔駛等咁耐...
愛車(巴士): HE423(3AV234) / 1087 / 8115 / 8435 / 6010 / 6023 / MG470(AVBW15) / 2146 / 932 / 1357 / DA42
(電車): 翻新前的74 , 23 , 60 , 12 / 51 / 42
圖檔

f Kaho Hana Photography 6週年誌 :D 半退隱中 Z_Z 繼續滿腦子的小魔女Doremi :P
頭像
どれみ x HE423 (u#24444)
會員

在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資

錢包: 231.19 明彩 
攝影器材: Sony A7R3a / Canon EOS R10

上一頁下一頁

回到 談天說地

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客