會員註冊資訊

歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

[吹水 29 台] 紅車大法好

(t#719408)

板主: 葵芳站總站站務助理員

重要事項
圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔
圖檔

Re: [吹水 29 台] 紅車大法好

文章RW5779@234X » 2018年6月19日 14:06:11 (p#2886651)

MB452.PR6020 on 2018年6月12日 02:08:30:
~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2018年6月12日 00:14:47:
どれみ x HE423 on 2018年6月12日 00:01:21:序言有提到呢一系列文章係由友壇既凍檸奶撰文 :smile:
好耐之前喺友壇睇過佢篇講解歐三B9底盤既文,解說上都算解得仔細 (不過個網又無連載到呢篇...)

至於有無車條動力擔唔係行4氣袋...
佢篇解說E400底盤既文入面,見到E200 Dart條陣幅草圖,見到尾擔係得2個氣袋 (唔肯定AVC,ASB,ASC係咪都係得2個,定係有4個)
雙層車既話,又好似無喎... [sosad]

有睇過個序言啦,不過唔識佢 :oops:

E200咁耐以黎都未入過佢車底,但睇底盤圖又真係得兩個 [sosad]

AVC,ASB,ASC動力擔都係有4個的,所以我上面先咁講,因為真係未見過動力擔得兩個 [sosad]

ADL 個網 E200MMC 比既 spec. 係寫 4 個,但至於港版既 spec. 就要再查證一下 [sosad]

港版係四氣袋,Knorr EBS
由兩氣袋改四氣袋部車當堂舒服咗,舊時E200條陣好鬼硬
不過港島路段而且仲要係15C咁「長」嘅路線真係試唔到啲咩出嚟
部車出面偈聲真係好鬼靜,仲靜過B7R
相反入面呢…
頭像
RW5779@234X (u#28944)
會員

在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資

錢包: 12.15 明彩 
攝影器材: 眼+Samsung Galaxy S10

文章S3N361.GA6479 » 2018年6月19日 19:31:31 (p#2886661)

RW5779@234X on 2018年6月19日 14:06:11:
MB452.PR6020 on 2018年6月12日 02:08:30:
~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2018年6月12日 00:14:47:
どれみ x HE423 on 2018年6月12日 00:01:21:序言有提到呢一系列文章係由友壇既凍檸奶撰文 :smile:
好耐之前喺友壇睇過佢篇講解歐三B9底盤既文,解說上都算解得仔細 (不過個網又無連載到呢篇...)

至於有無車條動力擔唔係行4氣袋...
佢篇解說E400底盤既文入面,見到E200 Dart條陣幅草圖,見到尾擔係得2個氣袋 (唔肯定AVC,ASB,ASC係咪都係得2個,定係有4個)
雙層車既話,又好似無喎... [sosad]

有睇過個序言啦,不過唔識佢 :oops:

E200咁耐以黎都未入過佢車底,但睇底盤圖又真係得兩個 [sosad]

AVC,ASB,ASC動力擔都係有4個的,所以我上面先咁講,因為真係未見過動力擔得兩個 [sosad]

ADL 個網 E200MMC 比既 spec. 係寫 4 個,但至於港版既 spec. 就要再查證一下 [sosad]

港版係四氣袋,Knorr EBS
由兩氣袋改四氣袋部車當堂舒服咗,舊時E200條陣好鬼硬
不過港島路段而且仲要係15C咁「長」嘅路線真係試唔到啲咩出嚟
部車出面偈聲真係好鬼靜,仲靜過B7R
相反入面呢…

有時間嘅話平日晚N691可以碰下運氣
同埋勵德接近每日都有一架
圖檔
Thx GJFT
ex-EY4088 ex-GA6479 ex-GA6126 ex-GX7580 ex-HP3851 KN4792 KT3917 KY5722 ME284 PC6429 PG3570
城巴新巴更換LECIP報站系統消息
GA6479's Photo Album.
S3N361.GA6479 (u#16263)
會員

在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資

錢包: 18.87 明彩 
攝影器材: Nikon D500

文章erickin1873 » 2018年6月20日 19:55:35 (p#2886758)

聽講隔離板疑似有人帶私怨入嚟,唔知過去有冇發生過呢

近排學緊煲網劇 :lol: ,家吓煲緊Coture套《深XXX光》 #hehe# ,喺Coture個網度有得免費睇晒,為免犯14.2、14.3,都係唔放Link好 [flowerface] ,據講就快有Season 2

本文章評分: +2

評分:
會員時間評分評語
RW5779@234X2018年6月20日 20:17:48+1小明同我買兩箱花生
GG9302@59A2018年6月20日 20:40:38+1張圖清到好似強國首都特產-PM2.5咁
erickin1873 (u#34558)
會員

在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資

錢包: 3.50 明彩 

文章GG9302@59A » 2018年6月20日 20:39:35 (p#2886762)

https://www.hkbf.org/t721589.htm

BF係咪已經隔離壇化 xx( 睇到#2,#3我真係R曬頭,同主題好似完全唔相關架喎老細 [sosad]
圖檔
강슬기 - 940210
레드벨벳 오마이걸 이지은
頭像
GG9302@59A (u#23666)
會員

在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資

錢包: 3.33 明彩 

文章KE7066.LokFu » 2018年6月20日 20:41:12 (p#2886763)

erickin1873 on 2018年6月20日 19:55:35:聽講隔離板疑似有人帶私怨入嚟,唔知過去有冇發生過呢

近排學緊煲網劇 :lol: ,家吓煲緊Coture套《深XXX光》 #hehe# ,喺Coture個網度有得免費睇晒,為免犯14.2、14.3,都係唔放Link好 [flowerface] ,據講就快有Season 2

條友唔係第一次啦 [flowerface]
The Link 就冇啦,呢啲中 14.2 + 14.6 但係冇處分嘅文章小心啲好 [flowerface]
好易搵姐自己用下搜索功能啦 :lol:
GG9302@59A on 2018年6月20日 20:39:35:https://www.hkbf.org/t721589.htm

BF係咪已經隔離壇化 xx( 睇到#2,#3我真係R曬頭,同主題好似完全唔相關架喎老細 [sosad]

呢排啲新會然當呢度 FB 咁留言 xx( xx(
辛苦曬啲板主
圖檔
The Pavilia Farm 柏傲莊
LIVE BEYOND WELL
頭像
KE7066.LokFu (u#21563)
會員

在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資

錢包: 100.68 明彩 
攝影器材: Nikon D7200

文章erickin1873 » 2018年6月20日 21:26:57 (p#2886764)

近年台灣啲網絡電視係咪興用《深XXX光》、《HIstory》呢類節目嚟吸引「特定組別嘅觀眾群體」?

睇番規章,17.10話14.3「凡張貼在公眾場所(包括沒有年齡限制之展館)中拍攝或刊於適合兒童接觸之刊物的多媒體檔案者並不違反上述限制」,咁如果我Click入去嗰個網嘅時候,個網無「未滿18歲不得瀏覽」,係咪代表我可以「合法」咁擺個節目嘅連結喺「談天說地」?
erickin1873 (u#34558)
會員

在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資

錢包: 3.50 明彩 

文章RW5779@234X » 2018年6月20日 21:30:20 (p#2886765)

KE7066.LokFu on 2018年6月20日 20:41:12:
erickin1873 on 2018年6月20日 19:55:35:聽講隔離板疑似有人帶私怨入嚟,唔知過去有冇發生過呢

條友唔係第一次啦 [flowerface]
The Link 就冇啦,呢啲中 14.2 + 14.6 但係冇處分嘅文章小心啲好 [flowerface]
好易搵姐自己用下搜索功能啦 :lol:
GG9302@59A on 2018年6月20日 20:39:35:https://www.hkbf.org/t721589.htm

辛苦曬啲板主

我驚將來有人會好似某「香港最多人上嘅討論區」咁就咁留個emoji就出文
呀大佬唔同國家唔同規矩呀入嚟睇下人地有咩規矩先啦
頭像
RW5779@234X (u#28944)
會員

在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資在論壇有 11 年年資

錢包: 12.15 明彩 
攝影器材: 眼+Samsung Galaxy S10

文章一航戰 . 加賀 » 2018年6月20日 21:39:29 (p#2886769)

KE7066.LokFu on 2018年6月20日 20:41:12:
GG9302@59A on 2018年6月20日 20:39:35:

辛苦曬啲板主

有時會覺得壇方應該整個「新會員版規測試」,測試下新會員對版規嘅認識,要合格先可以發言 #hehe#
我負責嘅區無咩呢啲case要跟lol
因為未來不是由誰給予,而是要靠自己爭取
圖檔
頭像
一航戰 . 加賀 (u#30898)
板主、每月大相管理員
板主、每月大相管理員

錢包: 463.10 明彩 

文章KE7066.LokFu » 2018年6月20日 22:18:48 (p#2886773)

一航戰 . 加賀 on 2018年6月20日 21:39:29:有時會覺得壇方應該整個「新會員版規測試」,測試下新會員對版規嘅認識,要合格先可以發言 #hehe#

出一堆 MCQ 比佢地判斷下 [sosad]

某 Q 字頭會員入侵 C 字尾論壇 [sosad]
睇黎可以預備 BenQ :lol:
圖檔
頭像
會員

在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資

文章MTR508.SE5177 » 2018年6月20日 22:36:27 (p#2886775)

KE7066.LokFu on 2018年6月20日 22:18:48:
一航戰 . 加賀 on 2018年6月20日 21:39:29:有時會覺得壇方應該整個「新會員版規測試」,測試下新會員對版規嘅認識,要合格先可以發言 #hehe#

出一堆 MCQ 比佢地判斷下 [sosad]

某 Q 字頭會員入侵 C 字尾論壇 [sosad]
睇黎可以預備 BenQ :lol:

四個 Options 等佢地判斷邊個合版規 [sosad]
(雖然冇啦啦覆咩 gg 嘅會員可能都肥 #hehe# )

人地可能呢度被禁太悶要轉戰其他場 [flowerface]
圖檔
Thx GJFT Workshop :smile: #good#
頭像
MTR508.SE5177 (u#35975)
會員

在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資

錢包: 46.24 明彩 
攝影器材: Sony A5000 + SEL55210 / Xperia 5 II

文章RV2511 » 2018年6月21日 00:48:35 (p#2886796)

我是來請大家多多指教的 :)

我係咪要將板規背熟?
最後由 RV2511 於 2018年6月21日 00:58:45 編輯,總共編輯了 1 次。
圖檔
Thx Wusha & GJFTA !
歡迎嚟睇下我個Flickr
Ⓚ ATSE29 RV25ll
頭像
RV2511 (u#28538)
實習板主
實習板主

錢包: 194.67 明彩 
攝影器材: 影印機

文章KE7066.LokFu » 2018年6月21日 00:52:12 (p#2886797)

RV2511 on 2018年6月21日 00:48:35:我是來請大家多多指教的 :)

未來實習板主好 [flowerface]
45 區好似有海量檢舉
圖檔
頭像
會員

文章どれみ x HE423 » 2018年6月21日 02:12:46 (p#2886801)

RV2511 on 2018年6月21日 00:48:35:我是來請大家多多指教的 :)

我係咪要將板規背熟?

候任實習板主你好 #hi#

唔太肯定是否要記埋各分板既板規 :roll: 不過我諗初期應該會先做D比較簡單既~
愛車(巴士): HE423(3AV234) / 1087 / 8115 / 8435 / 6010 / 6023 / MG470(AVBW15) / 2146 / 932 / 1357 / DA42
(電車): 翻新前的74 , 23 , 60 , 12 / 51 / 42
圖檔

f Kaho Hana Photography 6週年誌 :D 半退隱中 Z_Z 繼續滿腦子的小魔女Doremi :P
頭像
どれみ x HE423 (u#24444)
會員

在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資

錢包: 231.19 明彩 
攝影器材: Sony A7R3a / Canon EOS R10

文章GX7271 » 2018年6月21日 10:18:12 (p#2886805)

KE7066.LokFu on 2018年6月21日 00:52:12:

未來實習板主好 [flowerface]
45 區好似有海量檢舉

唔夠 21 區多 [sosad]
圖檔
頭像
GX7271 (u#2991)
壇規執行顧問、資深板主
壇規執行顧問、資深板主

在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資

錢包: 3.11 明彩 
攝影器材: Nikon D60

文章HN8597 » 2018年6月21日 19:13:21 (p#2886828)

我係咪要將板規背熟?

歡迎歡迎 :-D
GR8375-HB8579-HN8597-FT9056-HR9507-HB1966-LY7309-KC3689
HN8597 (u#3806)
資深板主
資深板主

在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資

錢包: 57.59 明彩 

上一頁下一頁

回到 談天說地

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客