香港巴士論壇

Hong Kong Bus Forum
InfoLink by HKBRDA
現在的時間是 2024年7月4日 11:48:27

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

會員註冊資訊
歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。

[ 申請方法 ]

重要事項

圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔
圖檔

發表新文章 這個主題已被鎖定,您不能編輯或回覆這個主題。  [ 46 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁
發表人 內容

(u#7584)
 文章主題 : Re: M-Train全數退役+RV 2020 列車(鐵路願景)
文章發表於 : 2015年7月23日 22:41:10  (p#2778350)
離線
在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資
會員
頭像

錢包: 1,062.78 明彩 
aaa839 on 2015年7月22日 22:24:57:四方一向係川重係鄰近國家嘅合作車廠+代理商
差唔多承接左唔少川重中標嘅車
最近嘅標就係新加坡SMRT C151A
,但今次咁鬼便真係....
而且一直都話中國廠冇入標,家下突然爆出來話中標,有人係咪應該飲下咖啡
但按照加下特衰政府,依樣野係唔會發生

仲要便過k
肯定龜鐵又想學K車咁
當年人地三菱商事-Rotem買每卡856萬有日本技術嘅泡菜爛車

其實有無人知新加坡批車有冇事?
比川重睇著,質素會唔會冇屍車咁差?

圖檔

文章#31
回頂端
 個人資料  

(u#25123)
 文章主題 : Re: M-Train全數退役+RV 2020 列車(鐵路願景)
文章發表於 : 2015年7月23日 23:09:49  (p#2778364)
離線
在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資
會員

錢包: 406.02 明彩 
93A_S3~* on 2015年7月23日 22:41:10:
aaa839 on 2015年7月22日 22:24:57:四方一向係川重係鄰近國家嘅合作車廠+代理商
差唔多承接左唔少川重中標嘅車
最近嘅標就係新加坡SMRT C151A
,但今次咁鬼便真係....
而且一直都話中國廠冇入標,家下突然爆出來話中標,有人係咪應該飲下咖啡
但按照加下特衰政府,依樣野係唔會發生

仲要便過k
肯定龜鐵又想學K車咁
當年人地三菱商事-Rotem買每卡856萬有日本技術嘅泡菜爛車

其實有無人知新加坡批車有冇事?
比川重睇著,質素會唔會冇屍車咁差?

C151A 就冇咩大問題
你話四方車龜鐵有冇用
有,唔計380A的話,
佢北京營運緊嘅四號線同大興線都係用緊四方車(行B記牽引)

文章#32
回頂端
 個人資料  

(u#5507)
文章發表於 : 2015年7月24日 17:31:03  (p#2778516)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員

錢包: 54.93 明彩 
來自: 287X/中國山東省青島市城陽區棘洪灘街道錦陽東路86~88號. 巴士愛車:LT6216/SG2454
攝影器材: MI 8
aaa839 :加得越多車只會令塞車情況更嚴重....
換信號系統幫助唔太大,由其moving block,你個block不停更新架車又要不停加加減減咁update,
你想佢點開...
加陣SACEM Fixed Block都已經塞到咁...
難保換左Seltrac可以解決到...
如果月臺顯示下班車係顯示兩班車嘅資訊, 或者會減輕塞車情況(其中一個原因係部份乘客衝門導致列車有延誤)
否則龜龜換moving block/CBTC換嚟為乜?!

而且, 港島綫西延咗+將來觀塘綫有延伸, 如果只靠早前買嘅思春就會將之前加班嘅效果抵消曬, 又會畀公眾批評...... [sosad]

文章#33
回頂端
 個人資料  

(u#21646)
文章發表於 : 2015年7月26日 12:21:39  (p#2779016)
離線
在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資
會員

錢包: 543.16 明彩 
中國南車集團 on 2015年7月24日 17:31:03:如果月臺顯示下班車係顯示兩班車嘅資訊, 或者會減輕塞車情況(其中一個原因係部份乘客衝門導致列車有延誤)

即係咁,衝就衝,話之你下班光速嚟緊
事實係衝門事小,有心迫就迫咗上去
反而係啲袋夾住拉唔返入去,咁唯有開返門畀啲客

文章#34
回頂端
 個人資料  

(u#14004)
文章發表於 : 2015年7月26日 13:43:25  (p#2779022)
離線
在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資
會員
頭像

錢包: 47.60 明彩 
1318 on 2015年7月26日 12:21:39:
中國南車集團 on 2015年7月24日 17:31:03:如果月臺顯示下班車係顯示兩班車嘅資訊, 或者會減輕塞車情況(其中一個原因係部份乘客衝門導致列車有延誤)

通常都係呢種心態
唔理下架車有幾時嚟到
甚至下架車係架吉車(有時)
都係唔理三七二十一逼上車先
結果成日為咗快一分鐘,
搞到開關門幾次都開唔到車
其實仲耐咗
仲有一個例子
就係扶手電梯係都要逼晒企嘅人去右邊
然後行左邊
結果扶手電梯入口塞住晒
其實一個個企喺度咪仲快過慢慢分左右
又係呢種心態問題

文章#35
回頂端
 個人資料  

(u#15858)
文章發表於 : 2015年7月26日 16:04:38  (p#2779036)
離線
在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資在論壇有 15 年年資
會員

錢包: 177.59 明彩 
HT2693 on 2015年7月26日 13:43:25:

通常都係呢種心態
唔理下架車有幾時嚟到
結果成日為咗快一分鐘,
其實仲耐咗
仲有一個例子
然後行左邊
結果扶手電梯入口塞住晒
又係呢種心態問題

完全唔明解你居然可以用呢個比喻 (扶手電梯) 唻比..照你咁講..架車埋站係咪唔洗比人落車先, 一開門個個逼上車, 落車既又齊齊逼出唻..都可以好快架..架車唔使等人落完先上..又快番幾秒
扶手電梯好多國家都係一邊企一邊比趕時間既人行, 唔係個個都趕, 亦唔係個個都有時間慢慢行.
不過呢D個人修養/ 教育唔係人人都識既 ~

文章#36
回頂端
 個人資料  

(u#14004)
文章發表於 : 2015年7月26日 16:51:36  (p#2779042)
離線
會員
頭像

錢包: 47.60 明彩 
卡樂 on 2015年7月26日 16:04:38:
HT2693 on 2015年7月26日 13:43:25:

通常都係呢種心態
唔理下架車有幾時嚟到
結果成日為咗快一分鐘,
其實仲耐咗
仲有一個例子
然後行左邊
結果扶手電梯入口塞住晒
又係呢種心態問題

完全唔明解你居然可以用呢個比喻 (扶手電梯) 唻比..照你咁講..架車埋站係咪唔洗比人落車先, 一開門個個逼上車, 落車既又齊齊逼出唻..都可以好快架..架車唔使等人落完先上..又快番幾秒
扶手電梯好多國家都係一邊企一邊比趕時間既人行, 唔係個個都趕, 亦唔係個個都有時間慢慢行.

首先, 一開門個個逼上車真係快?
無錯成堆人逼上車真係會快
不過當架車裝唔到咁多人而又格硬逼就會夾到人/其他物件
跟住開關幾次門
最後由到站到出站時間真係快咗?
另外我承認扶手電梯唔係一個好嘅比喻
不過其實好多國家而家都唔鼓勵一邊企一邊行
好似日本咁每年都有兩個月有禁止行扶手電梯運動
http://www.storm.mg/lifestyle/57961

文章#37
回頂端
 個人資料  

(u#5507)
文章發表於 : 2015年7月27日 15:59:05  (p#2779254)
離線
在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資在論壇有 19 年年資
會員

來自: 287X/中國山東省青島市城陽區棘洪灘街道錦陽東路86~88號. 巴士愛車:LT6216/SG2454
1318 :即係咁, 衝就衝, 話之你下班光速嚟緊
事實係衝門事小, 有心迫就迫咗上去
反而係啲袋夾住拉唔返入去, 咁唯有開返門畀啲客
結果造成惡性循環
乘客嘅袋被夾住>開返門畀啲客>月臺嘅乘客湧入>又有另一個乘客嘅袋被夾住>無限LOOP......

如是者, 遲早引發暴力事件<---家陣後佔領時代+鄰港融合, 暴力事件隨時如小弟所講由巴士(單層行大線)打到落龜龜(死都要逼上車).

OT(可能引起部份版友不悅): 鄰近國家嘅廈深鐵路動車天天春運, 試過動車超載導致開唔到車, 搞到要趕人落車. 隨時上述惡性循環搞到港鐵要出巨量月臺助理+講求慈母PTU+慈犬隊將部份乘客清落車...... [banghead]

文章#38
回頂端
 個人資料  

(u#24905)
文章發表於 : 2015年7月28日 15:42:03  (p#2779598)
離線
在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資
會員

錢包: 21.03 明彩 
唔知會唔會用上同步永磁電機?
好似南車一直有研發呢樣野

文章#39
回頂端
 個人資料  

(u#5507)
文章發表於 : 2015年7月28日 17:16:17  (p#2779607)
離線
會員

hsr :唔知會唔會用上同步永磁電機?
好似南車一直有研發呢樣野
小弟都想講呢樣, 個人固然希望批新車用PMSM啦
只係龜龜喜好嘅"Change for Better"有冇出PMSM就...... :roll:

文章#40
回頂端
 個人資料  

(u#21646)
文章發表於 : 2015年7月29日 02:04:55  (p#2779695)
離線
在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資在論壇有 13 年年資
會員

中國南車集團";p=2779254]
1318 :即係咁, 衝就衝, 話之你下班光速嚟緊
事實係衝門事小, 有心迫就迫咗上去
反而係啲袋夾住拉唔返入去, 咁唯有開返門畀啲客
結果造成惡性循環
乘客嘅袋被夾住>開返門畀啲客>月臺嘅乘客湧入>又有另一個乘客嘅袋被夾住>無限LOOP......

如是者, 遲早引發暴力事件<---家陣後佔領時代+鄰港融合, 暴力事件隨時如小弟所講由巴士(單層行大線)打到落龜龜(死都要逼上車).

OT(可能引起部份版友不悅): 鄰近國家嘅廈深鐵路動車天天春運, 試過動車超載導致開唔到車, 搞到要趕人落車. 隨時上述惡性循環搞到港鐵要出巨量月臺助理+講求慈母PTU+慈犬隊將部份乘客清落車...... [banghead]

即係你妄想被害出哂個人觀點戴哂頭盔,有理即管講
不過講講下閂門飛到去巴士上面打架,畀人插就抵死

回正題,夾完開門之後一般都收得返個袋,問題係第二次係其他門出事
基本上事發度門多數已經爆哂人,開返都上唔到
不如做好引流成抽車平均地上客仲實際
[quote="卡樂 on 2015年7月26日 16:04:38:完全唔明解你居然可以用呢個比喻 (扶手電梯) 唻比..照你咁講..架車埋站係咪唔洗比人落車先, 一開門個個逼上車, 落車既又齊齊逼出唻..都可以好快架..架車唔使等人落完先上..又快番幾秒

一個旺角東
上落一齊逼,逼到腳掂路軌,之後齊齊等多陣

好簡單,旺角B2上大堂條梯下班車到都清唔哂啲客,左面真係焗行嘅,我驚兩班車先由隊尾去到條梯
左行右企反而先係令客流更慢嘅原因,往往大多數唔行,反正都清唔到客,裝窄扶手電梯大家一齊企定定 [sosad]

文章#41
回頂端
 個人資料  

(u#5507)
文章發表於 : 2015年7月29日 23:27:31  (p#2779915)
離線
會員

1318 :1 即係你妄想被害出哂個人觀點戴哂頭盔, 有理即管講
不過講講下閂門飛到去巴士上面打架, 畀人插就抵死

2 回正題, 夾完開門之後一般都收得返個袋, 問題係第二次係其他門出事
基本上事發度門多數已經爆哂人, 開返都上唔到
不如做好引流成抽車平均地上客仲實際
1 少年你誤會咗啦, 小弟係針對自己繪本壇講過嘅嘢<--由於橫跨21, 24版同31版, 因此不明所以嘅固然亂插啦.
巴士果度係因為之前一尐單層行大線而起, 並非車上打架(事實係加班車, 巴士公司做尐唔做尐; 小弟當時想法係上唔到車嘅人會做出類似鄰國人民先會做得出嘅事, 比打架更加激烈嘅景力事件)

2 而正題(鐵路)方面: 小弟就係指出有關惡性循環響唔同嘅門出現, 而因為夾到袋而重開嘅門固然唔會有人上, 但龜龜慣性一種開車門就開曬40度車門先會形成小弟所講嘅惡性循環

小弟樓下(i.e. 沙田圍站)早繁往大圍方向都廣播叫人「去較後位置(即第3/4卡)等車, 會比較容易上車.」<--奈何去到第3/4卡又係多人(雖然冇第1/2卡咁多), 但小弟都寧願等下班 [sosad]

文章#42
回頂端
 個人資料  

(u#21646)
文章發表於 : 2015年7月30日 10:00:00  (p#2779933)
離線
會員

中國南車集團 on 2015年7月29日 23:27:31:2 而正題(鐵路)方面: 小弟就係指出有關惡性循環響唔同嘅門出現, 而因為夾到袋而重開嘅門固然唔會有人上, 但龜龜慣性一種開車門就開曬40度車門先會形成小弟所講嘅惡性循環

小弟樓下(i.e. 沙田圍站)早繁往大圍方向都廣播叫人「去較後位置(即第3/4卡)等車, 會比較容易上車.」<--奈何去到第3/4卡又係多人(雖然冇第1/2卡咁多), 但小弟都寧願等下班 [sosad]

loop極大概都係三次,又唔使咁誇張
車長攃完制見閂唔哂又即刻開門又確實會導致以上情況
但係唔可以否認現時引流到月台其他位置係做得唔好

文章#43
回頂端
 個人資料  

(u#32694)
 文章主題 : Re: M-Train退役+RV 2020 列車(鐵路願景)
文章發表於 : 2015年8月3日 03:15:41  (p#2781171)
離線
在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資在論壇有 10 年年資
會員

錢包: -73.450 明彩 
aaa839 on 2015年6月14日 02:12:56:
Adrian118 on 2015年6月8日 17:18:49:其實15抽 M-Train 翻新我真係想佢保留頭幅,佢個隻類 C-Train 真係好核突

我絕對同意,佢依個車頭真係好重口味,係自c-train以來開始冇一架車唔重口味
反而以前由機場鐵路LAR-Train,白頭=>翻新M-Train,K-Train,LAR,K-Train個車頭
由英國Design Triangle設計 #good# 都好過依家個堆唔知點嘅樣.... #ng#
其實80年代末~90年代頭輕鐵第一期的COMENG都曾經有劃時代的設計,依家睇番係極Cyber Feel,假若做成真車的話
圖要稍後提供,因為等緊本COMENG History Volume 5 本書到港

而家C-Train嗰隻設計硬係唔知點講......如果對比起M-Train/K-Train,就好似比人打腫咗個頭咁生成舊瘤喺車頭 xx( xx( 係完全無美感無流線 xx( 沙中線新車仲想係咁樣+千九斜頭,勁核突,講起都想作嘔 xx(
期待巴打你收書出圖 #good#

2015年8月3日 03:25:06 :

93A_S3~* on 2015年6月15日 16:48:37:
aaa839 on 2015年5月26日 21:05:59:融入RV2020原素
[ 圖檔 ]

圖中的列車模擬圖唔係南港島線列車泥喎,
想問一下係Mstock翻新後的模擬圖? 還是招標中的新列車的模擬圖? [flowerface]
(定還是將來外觀會大統一呢..... [sosad]

睇門窗同卡口位都知係M車模擬圖,而家龜鐵批批新車都係用幼長身門窗,再無M車嗰隻肥窗,再唔係就係出圖嗰個本身都無研究開亂整。
好老實講,幅模擬圖完全無煥然一新嘅感覺,睇落無驚喜,感覺仲係好落伍,你見我一睇就覺得係M車就知

文章#44
回頂端
 個人資料  

(u#25123)
 文章主題 : Re: M-Train退役+RV 2020 列車(鐵路願景)
文章發表於 : 2015年8月4日 02:00:04  (p#2781495)
離線
會員

錢包: 406.02 明彩 
chimneylau on 2015年8月3日 03:15:41:
aaa839 on 2015年6月14日 02:12:56:
Adrian118 on 2015年6月8日 17:18:49:其實15抽 M-Train 翻新我真係想佢保留頭幅,佢個隻類 C-Train 真係好核突

我絕對同意,佢依個車頭真係好重口味,係自c-train以來開始冇一架車唔重口味
反而以前由機場鐵路LAR-Train,白頭=>翻新M-Train,K-Train,LAR,K-Train個車頭
由英國Design Triangle設計 #good# 都好過依家個堆唔知點嘅樣.... #ng#
其實80年代末~90年代頭輕鐵第一期的COMENG都曾經有劃時代的設計,依家睇番係極Cyber Feel,假若做成真車的話
圖要稍後提供,因為等緊本COMENG History Volume 5 本書到港

而家C-Train嗰隻設計硬係唔知點講......如果對比起M-Train/K-Train,就好似比人打腫咗個頭咁生成舊瘤喺車頭 xx( xx( 係完全無美感無流線 xx( 沙中線新車仲想係咁樣+千九斜頭,勁核突,講起都想作嘔 xx(
期待巴打你收書出圖 #good#

2015年8月3日 03:25:06 :

93A_S3~* on 2015年6月15日 16:48:37:
aaa839 on 2015年5月26日 21:05:59:融入RV2020原素
[ 圖檔 ]

圖中的列車模擬圖唔係南港島線列車泥喎,
想問一下係Mstock翻新後的模擬圖? 還是招標中的新列車的模擬圖? [flowerface]
(定還是將來外觀會大統一呢..... [sosad]

睇門窗同卡口位都知係M車模擬圖,而家龜鐵批批新車都係用幼長身門窗,再無M車嗰隻肥窗,再唔係就係出圖嗰個本身都無研究開亂整。
好老實講,幅模擬圖完全無煥然一新嘅感覺,睇落無驚喜,感覺仲係好落伍,你見我一睇就覺得係M車就知

Here you are
posting.php?mode=quote&f=310&p=2770018
原圖係COMENG的Tangara Project

順帶一提,後來Tangara Project 1986年就俾左COMENG的死對頭Goninan/UGL,
(好景不常1989年COMENG因母公司ANI財政問題而關門大吉)

而Tangara依部車後來設計都要去到90s先成事
[/quote]

文章#45
回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 這個主題已被鎖定,您不能編輯或回覆這個主題。  [ 46 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客

不能 在這個板面發表主題
不能 在這個板面回覆主題
不能 在這個板面編輯您的文章
不能 在這個板面刪除您的文章
可以 在這個板面上傳附加檔案

前往 :