香港巴士論壇
https://www.hkbf.org/

M-Train全數退役+RV 2020 列車(鐵路願景)
https://www.hkbf.org/t669108.htm?style=2

發表人:  aaa839 [ 2015年5月26日 21:05:59 ]
文章主題 :  M-Train全數退役+RV 2020 列車(鐵路願景)

我們的龜鐵就係琴日開記左記招公佈截標C-6014 #vmv
將現時M-Train第一批次CM-Stock,第二批次,CT-Stock,第三批次I-Stock(三菱RCT-Chopper)
圖檔

最新更新(22/7/2015):
龜鐵公佈招標結果
總數78列93列全部退役(即係所有由1979至1994年購入的英國車冇得留低),一卡捐贈俾特衰政府(大埔鐵路公園), #adore#
15列第四批次+第五批次會翻新為RV 2020
中標車廠為中車青島四方#adore# (注:四方同川重一向有合作關係,今次川重會唔會加隻腳落去就 #vmv )
總數93列 共60憶,約800萬一列與K-Train同價
原預計70憶78列
融入RV2020原素
圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔
不過設計好肉酸
樓底已經矮,再咁整係唔開胃 #ng#
膠帶扶手個人極討厭,現時唯一全車用膠帶做扶手吊環只得輕鐵第4期列車1128/1124
試完輕鐵個隻,我好反感膠帶扶手,.一來難捉住,二來括手,好痛...
隨非佢另外做好啲收口位,唔係的用番吊環算啦
圖檔
圖檔
網絡消息就話有4間廠有份入標,

不過今次由於鄰近國家適逢車廠合併,其兩間公司都冇入到標書

官方就話如果依四間廠都唔岩心水就唯有連埋78列再翻新
但當然係戴頭盔講法 #vmv
但係有個問題,M-Train雖然未殘到好似MLR咁應該神早退役,個陣都算穩陣
不過架車壽命設計係40年,由1979年生產批次開始計換車岩岩2019年就40年
個陣會唔會行行下頂唔順,水晶球問題
況且M-TRAIN真係學London Tube的1976 Stock咁行足46年甚至A60/62 STOCK50年先退的話
唔知會唔會有問題.而且M-TRAIN的Parts越來越難搵,
列車退役後只有一卡會捐贈去大埔鐵路博物館公園
雖然M-Train係代表住當時英國人帶俾香港的地下鐵路
但此終要有退落來嘅一日,雖然我自己本人都唔希望見到佢退...

回顧翻M-Train以前同依家都已經改過好多野
例:Cam-Sharft->GEC GTO-Chopper
I-Stock唯一10抽RCT-Chopper DEMO

附件:
M-Train廠商Metro Cammell England 歷史圖表
唔好再寫MCW,人地巴士部唔識做地鐵
圖檔
用巴士公司做鐵路,祖國嘅例子得一個,PACER/Sprinter Class 155,141,142, 由Leyland Bus+BREL Derby(現為Bombardier的廠房)
http://en.wikipedia.org/wiki/Leyland_National
當然仲有其他
British RailBus
http://en.wikipedia.org/wiki/British_Ra ... _railbuses
Pacer
圖檔
METRO-CAMMELL 歷史關係圖
http://metcam.co.uk.nstempintl.com/famtree.htm
M-Train (白頭)購買合同資料
http://metcam.co.uk.nstempintl.com/mtrbus.htm

M-Train圖片
當年仍在Washwood Heath,Birmingham 伯明翰 廠房圖片
下面兩圖都係Mockup
圖檔
圖檔
此圖位置係當時香港地鐵列車於(紐卡素地鐵/列車測試中心)Tyne and Wear Metro Test Centre 做緊動態測試
圖檔
紐卡素列車測試中心簡介
http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... count=1981
順帶一提紐卡素列車測試中心即係依家嘅部份成為史提芬斯鐵路博物館
http://www.twmuseums.org.uk/stephenson.html
其實當年係所有METRO Cammell 所製造以至將來嘅海外訂單列車都會來依到做測試,
測試中心配備DC 1500,AC 25000 overhead equipment.
當時正因為做俾香港嘅列車嘅尺吋比起英國任何一款列車都要大
所以Test Center係另外係舊時用來做礦場運輸路軌(wagonway)上開設一條新的測試線俾香港嘅Metro-Cammell 列車
即係依家的史提芬斯鐵路博物館 (Stephenson Railway Museum).
所以白頭同黃頭當年運來香港之前都曾係依到做過測試
圖檔
https://en.wikipedia.org/wiki/Tyne_and_ ... est_Centre

話說當年GEC-Alsthom翻新MLR時係同九鐵傾過買番個三卡E44 Metro Cammell KCR Rolling Stock /黃頭 番去英國
(可能做展覽甚至拿來做其他鐵路Solution都唔出奇,因為當年白頭都係俾GEC-歐士堂咁樣拿來比外國買家做參考)
不過我地呀鐵就拒絕人地,結果堆車就依家放左係火炭車廠封塵....
依家堆車就可用嘅Parts已經拆曬,亦都唔識自己行
(當然要搵Parts都唔係完全冇可能,祖國堆Class 313-317或當時BREL 1972 EMU design嘅會幫到手,不過價錢就 [flowerface] )
主要係Traction,GEC TAP Changer同部份車底機件.AWS訊號零件,等

黃頭同白頭都係代表住當時香港嘅鐵路發展
首條地下鐵路同首次電氣化火車
個人意見
運翻老家英國去俾專人打理,都好過放去依個"蚊型"公園日曬雨淋.... [sosad]
運番去之前至少將一卡m-train還原番白頭車頭同原裝啡黃色內裝,黑色波波扶手,超滑木製但鋼面椅, #good#
不過可能會有啲困難,因為當年翻新時係冇一卡白頭好似E44咁有得留低原裝,全部翻新曬,仲可唔可以仿製都成問題 :cry:

但係運翻又會有另一個大難題,就係架車尺吋太大 [banghead],運左翻去之後邊間鐵路博物館放得入同收留到佢地.... :?:
係人地正線上運行就唔可能(尺吋問題)唔係就會好似搵電鑽塞耳仔咁 8)

部份圖片來源出自網絡或其他網站

發表人:  MM@! [ 2015年5月26日 21:13:46 ]
文章主題 :  Re: M-Train退役+RV 2020 列車(鐵路願景)

呢批車仲稔跟分 2018 - 2022 年嚟香港,真係慢收慢有 #ng#

發表人:  aaa839 [ 2015年5月26日 21:18:38 ]
文章主題 :  Re: M-Train退役+RV 2020 列車(鐵路願景)

MM@! on 2015年5月26日 21:13:46:呢批車仲稔跟分 2018 - 2022 年嚟香港,真係慢收慢有 #ng#

水晶球,m-train頂到幾耐冇人知...
批次數量多,如果又批俾鄰近國家做又有花生 #vmv :mrgreen:

發表人:  1318 [ 2015年5月26日 21:21:34 ]

補充:
1 LU A stock 1961-2012
2 Pacer有一堆:class 140-144

發表人:  ATR300,ATE1 KX 675~~~~ [ 2015年5月26日 22:47:52 ]

aaa839 on 2015年5月26日 21:05:59:現時唯一全車用膠帶做扶手吊環只得輕鐵第4期列車1128/1124

應該只有1123用藍色膠帶扶手?

發表人:  aaa839 [ 2015年5月26日 22:51:28 ]

ATR300,ATE1 KX 675~~~~ on 2015年5月26日 22:47:52:
aaa839 on 2015年5月26日 21:05:59:現時唯一全車用膠帶做扶手吊環只得輕鐵第4期列車1128/1124

應該只有1123用藍色膠帶扶手?

我自已連車箱號碼都唔記得,係得一千零一架係

發表人:  情侶檔 [ 2015年5月27日 04:58:32 ]

aaa839 on 2015年5月26日 21:05:59:用巴士公司做鐵路,祖國嘅例子得一個,PACER 由Leyland Bus+BREL Derby(現為Bombardier的廠房)
[ 圖檔 ]

應該唔止 Leyland National 呀?
http://en.wikipedia.org/wiki/British_Ra ... _railbuses

發表人:  中車青島四方 [ 2015年5月27日 17:04:45 ]

aaa839 :網絡消息就話有4間廠有份入標,

發表人:  Leo113 [ 2015年5月27日 17:54:41 ]

中國南車集團";p=2763582][quote="aaa839 :網絡消息就話有4間廠有份入標,

發表人:  掟上今日子的備忘錄 [ 2015年5月28日 14:24:35 ]

發表人:  中車青島四方 [ 2015年5月29日 00:11:23 ]

JM1666-261-AMN2 :

發表人:  ST 2250 [ 2015年6月2日 13:15:51 ]

Interesting photos. How the MTR rolling stock has come a long way after all these years.

發表人:  Adrian118 [ 2015年6月8日 17:18:49 ]

其實15抽 M-Train 翻新我真係想佢保留頭幅,佢個隻類 C-Train 真係好核突

發表人:  aaa839 [ 2015年6月14日 02:12:56 ]

Adrian118 on 2015年6月8日 17:18:49:其實15抽 M-Train 翻新我真係想佢保留頭幅,佢個隻類 C-Train 真係好核突

我絕對同意,佢依個車頭真係好重口味,係自c-train以來開始冇一架車唔重口味
反而以前由機場鐵路LAR-Train,白頭=>翻新M-Train,K-Train,LAR,K-Train個車頭
由英國Design Triangle設計 #good# 都好過依家個堆唔知點嘅樣.... #ng#
其實80年代末~90年代頭輕鐵第一期的COMENG都曾經有劃時代的設計,依家睇番係極Cyber Feel,假若做成真車的話
圖要稍後提供,因為等緊本COMENG History Volume 5 本書到港

發表人:  93A_S3~* [ 2015年6月15日 16:48:37 ]

aaa839 on 2015年5月26日 21:05:59:融入RV2020原素
[ 圖檔 ]

圖中的列車模擬圖唔係南港島線列車泥喎,
想問一下係Mstock翻新後的模擬圖? 還是招標中的新列車的模擬圖? [flowerface]
(定還是將來外觀會大統一呢..... [sosad]

發表人:  Volvo 5204 [ 2015年6月15日 17:28:31 ]

93A_S3~*";p=2768364]
aaa839 on 2015年5月26日 21:05:59:融入RV2020原素
[ 圖檔 ]

想問一下係Mstock翻新後的模擬圖? 還是招標中的新列車的模擬圖? [flowerface]

圖片出處:MTR Service Update

[quote="MTR Service Update :我地作為一個影子鐵路公司的溝通渠道,就唔會因興趣等,或者係滿足自己一啲願望而「改圖」
圖片係反映緊港鐵公司對新購列車的要求

發表人:  MM@! [ 2015年6月20日 20:16:22 ]

Volvo 5204";p=2768378]
93A_S3~* on 2015年6月15日 16:48:37:
[ 圖檔 ]

MTR Service Update :我地作為一個影子鐵路公司的溝通渠道,就唔會因興趣等,或者係滿足自己一啲願望而「改圖」

謝賞面 [sosad]

是咁的,果時 2020 都講過,關於視覺嘅設計由 OMA 去完成
咁既然 MTR 已經買咗個 design,版權所有,不得轉載,自然會用埋落去 [flowerface]

喺 C6014 contract 呢款車有關嘅 requirement 都講得好清楚,話係
代碼: 選擇全部
The new train having the as-build C-train cab front mask ..... with with new exterior livery, improved interior styling

發表人:  Leo113 [ 2015年6月20日 23:14:33 ]

MM@!";p=2769892]
Volvo 5204 on 2015年6月15日 17:28:31:
93A_S3~* on 2015年6月15日 16:48:37:
[ 圖檔 ]

MTR Service Update :我地作為一個影子鐵路公司的溝通渠道,就唔會因興趣等,或者係滿足自己一啲願望而「改圖」

謝賞面 [sosad]

是咁的,果時 2020 都講過,關於視覺嘅設計由 OMA 去完成
咁既然 MTR 已經買咗個 design,版權所有,不得轉載,自然會用埋落去 [flowerface]

喺 C6014 contract 呢款車有關嘅 requirement 都講得好清楚,話係
The new train having the as-build C-train cab front mask ..... with with new exterior livery, improved interior styling

比隔離國家間連logo都可以抄日車嘅公司以後真係唔使搭地鐵,隨時會有生命危險

發表人:  中車青島四方 [ 2015年6月21日 00:20:40 ]

Leo113 :比隔離國家間連logo都可以抄日車嘅公司以後真係唔使搭地鐵, 隨時會有生命危險
隔離國家間連logo都可以抄日車嘅集團(「小弟」為其中半個前身, 繼承HKEX-1766/601766{dot}SH嘅滬港兩地上市編號)冇做資格預審程序, 只要之前傳聞果四間廠商敢out-source畀隔離國家任何一間廠都等於違約. 除非龜龜豁免隔離國家個集團嘅資格預審程序<--如果真係咁大家就真係要自求多福啦, 隨時搞到要搬屋公司/移民顧問多咗生意...... [banghead]

發表人:  aaa839 [ 2015年6月21日 03:21:14 ]

Leo113";p=2769934]
MM@! on 2015年6月20日 20:16:22:
Volvo 5204 on 2015年6月15日 17:28:31:
[ 圖檔 ]

謝賞面 [sosad]

比隔離國家間連logo都可以抄日車嘅公司以後真係唔使搭地鐵,隨時會有生命危險

C車車頭< xx( xx( xx(
New Exterior Livery #ng# 咪又係同家下SIL-C/R-Train一樣
車內Improved Interior Styling,同家下m-train唔係太大分別,只係將R-Train+rv2020+m-train混炒
但都係好樣衰
我要依隻車呀

發表人:  93A_S3~* [ 2015年6月27日 11:15:03 ]

MM@!";p=2769892]
[ 圖檔 ]

謝賞面 [sosad]

咁東鐵線嘅韓製新車都會用呢個C-train式車頭?

*Btw 有好幾年一年要泥成17、22抽,姐係可能平均少於一個月要執好一抽車出街(除非佢車廠好多位擺車),
希望批車生生性性,如果買著批好似屍車質素嘅車,泥到港都唔知要執幾耐先出到街 :sad:

發表人:  HT2693 [ 2015年7月22日 20:24:42 ]

港鐵斥60億購93架國產車 完全取代首代英製車[url]hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20150722/54004199[/url]
中國的會__ #vmv
當年C-Train 咁多問題要後執
唔知今次會點?
另外93=78+15?
樓主唔係話淨係訂78列取代一二三代?

發表人:  3AV151 [ 2015年7月22日 20:58:18 ]

[url][/url]
HT2693 on 2015年7月22日 20:24:42:港鐵斥60億購93架國產車 完全取代首代英製車[url]hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20150722/54004199[/url]
中國的會__ #vmv
唔知今次會點?
另外93=78+15?

世界會變的
今日的我打倒昨日的我。

話時話
大部分外幣都貶值
歐洲日本都平左
點解非買大陸不可?
不解。

發表人:  JE1672_3104/ [ 2015年7月22日 21:29:16 ]

3AV151 on 2015年7月22日 20:58:18:
HT2693 on 2015年7月22日 20:24:42:港鐵斥60億購93架國產車 完全取代首代英製車[url]hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20150722/54004199[/url]
中國的會__ #vmv
唔知今次會點?
另外93=78+15?

世界會變的
今日的我打倒昨日的我。

話時話
大部分外幣都貶值
歐洲日本都平左
點解非買大陸不可?
不解。

中國車質素更勝歐洲日本車嘛 xx(
不過呢間四方似乎會好過橙春...

本來仲諗住換走咗 78 抽 M-Train 後都仲有 15 抽可以坐下,依家一 Q 清走哂 [sosad] [sosad]

發表人:  HT2693 [ 2015年7月22日 21:47:27 ]

JE1672-freestyle3104 on 2015年7月22日 21:29:16:
3AV151 on 2015年7月22日 20:58:18:
中國的會__ #vmv
唔知今次會點?
另外93=78+15?

世界會變的
今日的我打倒昨日的我。

話時話
大部分外幣都貶值
歐洲日本都平左
點解非買大陸不可?
不解。

中國車質素更勝歐洲日本車嘛 xx(

本來仲諗住換走咗 78 抽 M-Train 後都仲有 15 抽可以坐下,依家一 Q 清走哂 [sosad] [sosad]

我驚到時要坐迪士尼頂住先
不過同市區M-Train直頭兩回事 [sosad]

發表人:  aaa839 [ 2015年7月22日 22:24:57 ]
文章主題 :  Re: M-Train全數退役+RV 2020 列車(鐵路願景)

四方一向係川重係鄰近國家嘅合作車廠+代理商
差唔多承接左唔少川重中標嘅車
最近嘅標就係新加坡SMRT C151A
,但今次咁鬼便真係....
而且一直都話中國廠冇入標,家下突然爆出來話中標,有人係咪應該飲下咖啡
但按照加下特衰政府,依樣野係唔會發生

仲要便過k
肯定龜鐵又想學K車咁
當年人地三菱商事-Rotem買每卡856萬有日本技術嘅泡菜爛車

發表人:  aaa839 [ 2015年7月22日 22:39:26 ]

中國的會__ #vmv
唔知今次會點?
另外93=78+15?

嗱,樣野就唔係我講嘅
龜鐵自己講,唔關我事啦 #vmv
M-Train唔分代數,分batch數
跟據隔離壇iMon,Tonyng就咁寫
今次張單係78列+15列Optional
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum-21-1.html

發表人:  中車青島四方 [ 2015年7月23日 16:43:33 ]
文章主題 :  Re: M-Train全數退役+RV 2020 列車(鐵路願景)

3AV151 :世界會變的
今日的我打倒昨日的我。

話時話
大部分外幣都貶值
歐洲日本都平左
點解非買大陸不可?
不解。
JE1672-freestyle3104 :中國車質素更勝歐洲日本車嘛 xx(

個人估計: 自己響#19講嘅嘢中咗: 龜龜豁免隔離國家個集團嘅資格預審程序....
即係大家要「自求多福」啦..... [sosad]
aaa839 :四方一向係川重係鄰近國家嘅合作車廠+代理商
最近嘅標就係新加坡SMRT C151A, 但今次咁鬼便真係....
而且一直都話中國廠冇入標,家下突然爆出來話中標,有人係咪應該飲下咖啡

仲要便過k
肯定龜鐵又想學K車咁
當年人地三菱商事-Rotem買每卡856萬有日本技術嘅泡菜爛車
隨時四方廠自煮燃發嘅話會蝕死佢, 原因: 人仔貴過日圓韓圜(雖然呢批係龜龜史上最低價嘅鐵路車輛)如果真係認真計匯率, 中國廠93列列車隨時唔只60億港元(折合48億人仔)咁平.

而且又話更換信號系統, 唔買多幾列?! :? <--唔好同小弟講乜嘢要幾多就幾多, 新信號系統既然可以比現有信號系統增加更多班次, 唔用盡(新信號系統下維持現時班次)又會比人批評係大白象, 始終一般市民唔似大家咁熟悉鐵路運作, 而且仲有將來嘅北港島綫.....到時又開單買車又會貴番(隨時到時100港元只能兌換70人仔), 唔買隨時齊齊康城級班次開幾疏就咁疏. [bomb]

但個人寄望: 新一代照明系統=城新E50D果種暖色光LED, 而列車牽引採用PMSM就好啦<--比現有傳統交流馬達更高效節能, 而且小弟比起數量更著重於技術, 始終有更新嘅牽引技術點解唔用呢?!

發表人:  HT2693 [ 2015年7月23日 16:56:36 ]

市區綫訊號系統的設計壽命,於 2014 年屆滿
機場快綫、東涌綫訊號系統的設計壽命,於 2014 年屆滿
...

http://www.vjmedia.com.hk/articles/2014/12/26/93888
會唔會因為信號唔換唔得?

發表人:  aaa839 [ 2015年7月23日 20:56:56 ]

中國南車集團";p=2778293][quote="3AV151 :世界會變的
今日的我打倒昨日的我。

話時話
大部分外幣都貶值
歐洲日本都平左
點解非買大陸不可?
不解。
JE1672-freestyle3104 :中國車質素更勝歐洲日本車嘛 xx(

個人估計: 自己響#19講嘅嘢中咗: 龜龜豁免隔離國家個集團嘅資格預審程序....
即係大家要「自求多福」啦..... [sosad]
aaa839 :四方一向係川重係鄰近國家嘅合作車廠+代理商
最近嘅標就係新加坡SMRT C151A, 但今次咁鬼便真係....

仲要便過k
肯定龜鐵又想學K車咁
隨時四方廠自煮燃發嘅話會蝕死佢, 原因: 人仔貴過日圓韓圜(雖然呢批係龜龜史上最低價嘅鐵路車輛)如果真係認真計匯率, 中國廠93列列車隨時唔只60億港元(折合48億人仔)咁平.

而且又話更換信號系統, 唔買多幾列?! :? <--唔好同小弟講乜嘢要幾多就幾多, 新信號系統既然可以比現有信號系統增加更多班次, 唔用盡(新信號系統下維持現時班次)又會比人批評係大白象, 始終一般市民唔似大家咁熟悉鐵路運作, 而且仲有將來嘅北港島綫.....到時又開單買車又會貴番(隨時到時100港元只能兌換70人仔), 唔買隨時齊齊康城級班次開幾疏就咁疏. [bomb]

但個人寄望: 新一代照明系統=城新E50D果種暖色光LED, 而列車牽引採用PMSM就好啦<--比現有傳統交流馬達更高效節能, 而且小弟比起數量更著重於技術, 始終有更新嘅牽引技術點解唔用呢?!
加得越多車只會令塞車情況更嚴重....
換信號系統幫助唔太大,由其moving block,你個block不停更新架車又要不停加加減減咁update,
你想佢點開...
加陣SACEM Fixed Block都已經塞到咁...
難保換左Seltrac可以解決到...

發表人:  93A_S3~* [ 2015年7月23日 22:41:10 ]

aaa839 on 2015年7月22日 22:24:57:四方一向係川重係鄰近國家嘅合作車廠+代理商

仲要便過k
肯定龜鐵又想學K車咁

其實有無人知新加坡批車有冇事?
比川重睇著,質素會唔會冇屍車咁差?

發表人:  aaa839 [ 2015年7月23日 23:09:49 ]

93A_S3~* on 2015年7月23日 22:41:10:
aaa839 on 2015年7月22日 22:24:57:四方一向係川重係鄰近國家嘅合作車廠+代理商

仲要便過k
肯定龜鐵又想學K車咁

其實有無人知新加坡批車有冇事?
比川重睇著,質素會唔會冇屍車咁差?

C151A 就冇咩大問題
你話四方車龜鐵有冇用
有,唔計380A的話,
佢北京營運緊嘅四號線同大興線都係用緊四方車(行B記牽引)

發表人:  中車青島四方 [ 2015年7月24日 17:31:03 ]

aaa839 :加得越多車只會令塞車情況更嚴重....
換信號系統幫助唔太大,由其moving block,你個block不停更新架車又要不停加加減減咁update,
你想佢點開...
加陣SACEM Fixed Block都已經塞到咁...
難保換左Seltrac可以解決到...
如果月臺顯示下班車係顯示兩班車嘅資訊, 或者會減輕塞車情況(其中一個原因係部份乘客衝門導致列車有延誤)
否則龜龜換moving block/CBTC換嚟為乜?!

而且, 港島綫西延咗+將來觀塘綫有延伸, 如果只靠早前買嘅思春就會將之前加班嘅效果抵消曬, 又會畀公眾批評...... [sosad]

發表人:  1318 [ 2015年7月26日 12:21:39 ]

中國南車集團 on 2015年7月24日 17:31:03:如果月臺顯示下班車係顯示兩班車嘅資訊, 或者會減輕塞車情況(其中一個原因係部份乘客衝門導致列車有延誤)

即係咁,衝就衝,話之你下班光速嚟緊
事實係衝門事小,有心迫就迫咗上去
反而係啲袋夾住拉唔返入去,咁唯有開返門畀啲客

發表人:  HT2693 [ 2015年7月26日 13:43:25 ]

1318 on 2015年7月26日 12:21:39:
中國南車集團 on 2015年7月24日 17:31:03:如果月臺顯示下班車係顯示兩班車嘅資訊, 或者會減輕塞車情況(其中一個原因係部份乘客衝門導致列車有延誤)

通常都係呢種心態
唔理下架車有幾時嚟到
甚至下架車係架吉車(有時)
都係唔理三七二十一逼上車先
結果成日為咗快一分鐘,
搞到開關門幾次都開唔到車
其實仲耐咗
仲有一個例子
就係扶手電梯係都要逼晒企嘅人去右邊
然後行左邊
結果扶手電梯入口塞住晒
其實一個個企喺度咪仲快過慢慢分左右
又係呢種心態問題

發表人:  卡樂 [ 2015年7月26日 16:04:38 ]

HT2693 on 2015年7月26日 13:43:25:

通常都係呢種心態
唔理下架車有幾時嚟到
結果成日為咗快一分鐘,
其實仲耐咗
仲有一個例子
然後行左邊
結果扶手電梯入口塞住晒
又係呢種心態問題

完全唔明解你居然可以用呢個比喻 (扶手電梯) 唻比..照你咁講..架車埋站係咪唔洗比人落車先, 一開門個個逼上車, 落車既又齊齊逼出唻..都可以好快架..架車唔使等人落完先上..又快番幾秒
扶手電梯好多國家都係一邊企一邊比趕時間既人行, 唔係個個都趕, 亦唔係個個都有時間慢慢行.
不過呢D個人修養/ 教育唔係人人都識既 ~

發表人:  HT2693 [ 2015年7月26日 16:51:36 ]

卡樂 on 2015年7月26日 16:04:38:
HT2693 on 2015年7月26日 13:43:25:

通常都係呢種心態
唔理下架車有幾時嚟到
結果成日為咗快一分鐘,
其實仲耐咗
仲有一個例子
然後行左邊
結果扶手電梯入口塞住晒
又係呢種心態問題

完全唔明解你居然可以用呢個比喻 (扶手電梯) 唻比..照你咁講..架車埋站係咪唔洗比人落車先, 一開門個個逼上車, 落車既又齊齊逼出唻..都可以好快架..架車唔使等人落完先上..又快番幾秒
扶手電梯好多國家都係一邊企一邊比趕時間既人行, 唔係個個都趕, 亦唔係個個都有時間慢慢行.

首先, 一開門個個逼上車真係快?
無錯成堆人逼上車真係會快
不過當架車裝唔到咁多人而又格硬逼就會夾到人/其他物件
跟住開關幾次門
最後由到站到出站時間真係快咗?
另外我承認扶手電梯唔係一個好嘅比喻
不過其實好多國家而家都唔鼓勵一邊企一邊行
好似日本咁每年都有兩個月有禁止行扶手電梯運動
http://www.storm.mg/lifestyle/57961

發表人:  中車青島四方 [ 2015年7月27日 15:59:05 ]

1318 :即係咁, 衝就衝, 話之你下班光速嚟緊
事實係衝門事小, 有心迫就迫咗上去
反而係啲袋夾住拉唔返入去, 咁唯有開返門畀啲客
結果造成惡性循環
乘客嘅袋被夾住>開返門畀啲客>月臺嘅乘客湧入>又有另一個乘客嘅袋被夾住>無限LOOP......

如是者, 遲早引發暴力事件<---家陣後佔領時代+鄰港融合, 暴力事件隨時如小弟所講由巴士(單層行大線)打到落龜龜(死都要逼上車).

OT(可能引起部份版友不悅): 鄰近國家嘅廈深鐵路動車天天春運, 試過動車超載導致開唔到車, 搞到要趕人落車. 隨時上述惡性循環搞到港鐵要出巨量月臺助理+講求慈母PTU+慈犬隊將部份乘客清落車...... [banghead]

發表人:  hsr [ 2015年7月28日 15:42:03 ]

唔知會唔會用上同步永磁電機?
好似南車一直有研發呢樣野

發表人:  中車青島四方 [ 2015年7月28日 17:16:17 ]

hsr :唔知會唔會用上同步永磁電機?
好似南車一直有研發呢樣野
小弟都想講呢樣, 個人固然希望批新車用PMSM啦
只係龜龜喜好嘅"Change for Better"有冇出PMSM就...... :roll:

發表人:  1318 [ 2015年7月29日 02:04:55 ]

中國南車集團";p=2779254]
1318 :即係咁, 衝就衝, 話之你下班光速嚟緊
事實係衝門事小, 有心迫就迫咗上去
反而係啲袋夾住拉唔返入去, 咁唯有開返門畀啲客
結果造成惡性循環
乘客嘅袋被夾住>開返門畀啲客>月臺嘅乘客湧入>又有另一個乘客嘅袋被夾住>無限LOOP......

如是者, 遲早引發暴力事件<---家陣後佔領時代+鄰港融合, 暴力事件隨時如小弟所講由巴士(單層行大線)打到落龜龜(死都要逼上車).

OT(可能引起部份版友不悅): 鄰近國家嘅廈深鐵路動車天天春運, 試過動車超載導致開唔到車, 搞到要趕人落車. 隨時上述惡性循環搞到港鐵要出巨量月臺助理+講求慈母PTU+慈犬隊將部份乘客清落車...... [banghead]

即係你妄想被害出哂個人觀點戴哂頭盔,有理即管講
不過講講下閂門飛到去巴士上面打架,畀人插就抵死

回正題,夾完開門之後一般都收得返個袋,問題係第二次係其他門出事
基本上事發度門多數已經爆哂人,開返都上唔到
不如做好引流成抽車平均地上客仲實際
[quote="卡樂 on 2015年7月26日 16:04:38:完全唔明解你居然可以用呢個比喻 (扶手電梯) 唻比..照你咁講..架車埋站係咪唔洗比人落車先, 一開門個個逼上車, 落車既又齊齊逼出唻..都可以好快架..架車唔使等人落完先上..又快番幾秒
一個旺角東
上落一齊逼,逼到腳掂路軌,之後齊齊等多陣

好簡單,旺角B2上大堂條梯下班車到都清唔哂啲客,左面真係焗行嘅,我驚兩班車先由隊尾去到條梯
左行右企反而先係令客流更慢嘅原因,往往大多數唔行,反正都清唔到客,裝窄扶手電梯大家一齊企定定 [sosad]

發表人:  中車青島四方 [ 2015年7月29日 23:27:31 ]

1318 :1 即係你妄想被害出哂個人觀點戴哂頭盔, 有理即管講
不過講講下閂門飛到去巴士上面打架, 畀人插就抵死

2 回正題, 夾完開門之後一般都收得返個袋, 問題係第二次係其他門出事
基本上事發度門多數已經爆哂人, 開返都上唔到
不如做好引流成抽車平均地上客仲實際
1 少年你誤會咗啦, 小弟係針對自己繪本壇講過嘅嘢<--由於橫跨21, 24版同31版, 因此不明所以嘅固然亂插啦.
巴士果度係因為之前一尐單層行大線而起, 並非車上打架(事實係加班車, 巴士公司做尐唔做尐; 小弟當時想法係上唔到車嘅人會做出類似鄰國人民先會做得出嘅事, 比打架更加激烈嘅景力事件)

2 而正題(鐵路)方面: 小弟就係指出有關惡性循環響唔同嘅門出現, 而因為夾到袋而重開嘅門固然唔會有人上, 但龜龜慣性一種開車門就開曬40度車門先會形成小弟所講嘅惡性循環

小弟樓下(i.e. 沙田圍站)早繁往大圍方向都廣播叫人「去較後位置(即第3/4卡)等車, 會比較容易上車.」<--奈何去到第3/4卡又係多人(雖然冇第1/2卡咁多), 但小弟都寧願等下班 [sosad]

發表人:  1318 [ 2015年7月30日 10:00:00 ]

中國南車集團 on 2015年7月29日 23:27:31:2 而正題(鐵路)方面: 小弟就係指出有關惡性循環響唔同嘅門出現, 而因為夾到袋而重開嘅門固然唔會有人上, 但龜龜慣性一種開車門就開曬40度車門先會形成小弟所講嘅惡性循環

小弟樓下(i.e. 沙田圍站)早繁往大圍方向都廣播叫人「去較後位置(即第3/4卡)等車, 會比較容易上車.」<--奈何去到第3/4卡又係多人(雖然冇第1/2卡咁多), 但小弟都寧願等下班 [sosad]

loop極大概都係三次,又唔使咁誇張
車長攃完制見閂唔哂又即刻開門又確實會導致以上情況
但係唔可以否認現時引流到月台其他位置係做得唔好

發表人:  chimneylau [ 2015年8月3日 03:15:41 ]

aaa839 on 2015年6月14日 02:12:56:
Adrian118 on 2015年6月8日 17:18:49:其實15抽 M-Train 翻新我真係想佢保留頭幅,佢個隻類 C-Train 真係好核突

我絕對同意,佢依個車頭真係好重口味,係自c-train以來開始冇一架車唔重口味
反而以前由機場鐵路LAR-Train,白頭=>翻新M-Train,K-Train,LAR,K-Train個車頭
由英國Design Triangle設計 #good# 都好過依家個堆唔知點嘅樣.... #ng#
其實80年代末~90年代頭輕鐵第一期的COMENG都曾經有劃時代的設計,依家睇番係極Cyber Feel,假若做成真車的話
圖要稍後提供,因為等緊本COMENG History Volume 5 本書到港

而家C-Train嗰隻設計硬係唔知點講......如果對比起M-Train/K-Train,就好似比人打腫咗個頭咁生成舊瘤喺車頭 xx( xx( 係完全無美感無流線 xx( 沙中線新車仲想係咁樣+千九斜頭,勁核突,講起都想作嘔 xx(
期待巴打你收書出圖 #good#

2015年8月3日 03:25:06 :

[ 圖檔 ]

睇門窗同卡口位都知係M車模擬圖,而家龜鐵批批新車都係用幼長身門窗,再無M車嗰隻肥窗,再唔係就係出圖嗰個本身都無研究開亂整。
好老實講,幅模擬圖完全無煥然一新嘅感覺,睇落無驚喜,感覺仲係好落伍,你見我一睇就覺得係M車就知

發表人:  aaa839 [ 2015年8月4日 02:00:04 ]

chimneylau on 2015年8月3日 03:15:41:
aaa839 on 2015年6月14日 02:12:56:

而家C-Train嗰隻設計硬係唔知點講......如果對比起M-Train/K-Train,就好似比人打腫咗個頭咁生成舊瘤喺車頭 xx( xx( 係完全無美感無流線 xx( 沙中線新車仲想係咁樣+千九斜頭,勁核突,講起都想作嘔 xx(
期待巴打你收書出圖 #good#

2015年8月3日 03:25:06 :

[ 圖檔 ]

睇門窗同卡口位都知係M車模擬圖,而家龜鐵批批新車都係用幼長身門窗,再無M車嗰隻肥窗,再唔係就係出圖嗰個本身都無研究開亂整。
好老實講,幅模擬圖完全無煥然一新嘅感覺,睇落無驚喜,感覺仲係好落伍,你見我一睇就覺得係M車就知

Here you are
posting.php?mode=quote&f=310&p=2770018
原圖係COMENG的Tangara Project

順帶一提,後來Tangara Project 1986年就俾左COMENG的死對頭Goninan/UGL,
(好景不常1989年COMENG因母公司ANI財政問題而關門大吉)

而Tangara依部車後來設計都要去到90s先成事
[/quote]

發表人:  matthew307 [ 2015年8月4日 17:20:45 ]

本身都叫做仲有十五抽英國車可以留戀下

而家就要日日對住呢堆唔知幾時會爆炸嘅炸藥

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時