頭像
どれみ x HE423
(u#24444)
在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資在論壇有 12 年年資
會員
錢包: 231.19 明彩
獅子銀行: 300 明彩
攝影器材: Sony A7R3a / Canon EOS R10

Re: [吹水 29 台] 紅車大法好

どれみ x HE423 » 2018年6月12日 00:01:21 (p#2886030)

~ 馬 鞍 山 礦 工 ~";p=2886023]
另外:
[quote="引述網頁內容 :
(右圖)一張三叉戟車系底盤草圖,上方為前跨草圖,下方為中軸至引擎室的草圖。草圖中清楚解釋了波箱在底盤的位置,氣缸則分佈在尾軸及車尾之間。留意中軸兩邊前後各有一個氣袋,使三叉戟車系整套中軸懸掛系統合共有 4 個氣袋。

我想知有邊架巴士動力擔唔係有 4 個氣袋的 [sosad]
當然我唔知呢個網內既編者對結構上有幾多認知,但如果以業餘/為興趣黎計,佢都已經算係寫得相當出色啦

序言有提到呢一系列文章係由友壇既凍檸奶撰文 :smile:
好耐之前喺友壇睇過佢篇講解歐三B9底盤既文,解說上都算解得仔細 (不過個網又無連載到呢篇...)

至於有無車條動力擔唔係行4氣袋...
佢篇解說E400底盤既文入面,見到E200 Dart條陣幅草圖,見到尾擔係得2個氣袋 (唔肯定AVC,ASB,ASC係咪都係得2個,定係有4個)
雙層車既話,又好似無喎... [sosad]
愛車(巴士): HE423(3AV234) / 1087 / 8115 / 8435 / 6010 / 6023 / MG470(AVBW15) / 2146 / 932 / 1357 / DA42
(電車): 翻新前的74 , 23 , 60 , 12 / 51 / 42
圖檔

f Kaho Hana Photography 6週年誌 :D 半退隱中 Z_Z 繼續滿腦子的小魔女Doremi :P

頭像
~ 馬 鞍 山 礦 工 ~
(u#3648)
在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資在論壇有 20 年年資
會員
錢包: 25.57 明彩
獅子銀行: 5,730.63 明彩
攝影器材: SONY DSC-HX200V

~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ » 2018年6月12日 00:14:47 (p#2886032)

どれみ x HE423 on 2018年6月12日 00:01:21: 序言有提到呢一系列文章係由友壇既凍檸奶撰文 :smile:
好耐之前喺友壇睇過佢篇講解歐三B9底盤既文,解說上都算解得仔細 (不過個網又無連載到呢篇...)

佢篇解說E400底盤既文入面,見到E200 Dart條陣幅草圖,見到尾擔係得2個氣袋 (唔肯定AVC,ASB,ASC係咪都係得2個,定係有4個)

有睇過個序言啦,不過唔識佢 :oops:

E200咁耐以黎都未入過佢車底,但睇底盤圖又真係得兩個 [sosad]

AVC,ASB,ASC動力擔都係有4個的,所以我上面先咁講,因為真係未見過動力擔得兩個 [sosad]
[photo] #love#
圖檔
:smile:樂 在 香 港 山 與 香 港 就 是 這 麼 #good#

頭像
MB452.PR6020
(u#8199)
在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資在論壇有 18 年年資
會員
錢包: 281.21 明彩
獅子銀行: 2,572 明彩
攝影器材: Canon SX50 HS

MB452.PR6020 » 2018年6月12日 02:08:30 (p#2886047)

~ 馬 鞍 山 礦 工 ~ on 2018年6月12日 00:14:47:
どれみ x HE423 on 2018年6月12日 00:01:21: 序言有提到呢一系列文章係由友壇既凍檸奶撰文 :smile:

有睇過個序言啦,不過唔識佢 :oops:

E200咁耐以黎都未入過佢車底,但睇底盤圖又真係得兩個 [sosad]

AVC,ASB,ASC動力擔都係有4個的,所以我上面先咁講,因為真係未見過動力擔得兩個 [sosad]

ADL 個網 E200MMC 比既 spec. 係寫 4 個,但至於港版既 spec. 就要再查證一下 [sosad]

JM3531
(u#38949)
在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資在論壇有 9 年年資
會員
錢包: 230.49 明彩
獅子銀行: 0 明彩
攝影器材: iphone

JM3531 » 2018年6月13日 17:24:57 (p#2886141)

前日睇新聞有人話短途鐵路接駁巴士乘客唔行上上層又話自私點點,其實有啲線車程好短又上又落好麻煩企全程又唔會累(例如71B,272K真係寧願企),咁這類路線用啲水塘長單層來行會唔會效率更高?

上一頁下一頁

發表新主題
回到 談天說地

誰在線上

正在瀏覽這個板面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客

關於我們

歡迎來到香港巴士論壇。本壇是香港其中一個主要的交通討論區,亦是全港最具規模的 Der Omnibussimulator (OMSI) 討論區。請隨便瀏覽各板面,體驗討論。若有興趣加入本壇參與討論,歡迎隨時註冊帳戶,既簡單又方便。